Susanne Nyström.

L och C måste hålla kursen

Signerat av Susanne Nyström

Under hösten är vi många som har imponerats av Liberalerna och Centerpartiet. Trots påtryckningar från höger har Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) inte vikt sig, utan visat att den liberala ryggraden är stark.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Anförandet den 14 november, innan riksdagen röstade nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister, är ett av Björklunds mest ideologiska, och Lööf var inte mindre principfast.

Vinterns utmaning är att stå pall när det blåser hårdare – och internt.

På senare tid har flera liberala partidistrikt svängt. Från att ha sagt nej till att släppa igenom M-ledaren, om han behöver SD:s stöd, har en handfull ändrat sina besked till ”okej”.

Bland dem finns Sörmland, som menar att partiet ska trycka på ”avstår” i statsministeromröstningen och därefter vara ”en aktiv och konstruktiv opposition”. Ewa Callhammar (L), gruppledare i landstinget och före detta oppositionsråd i Katrineholm, motiverar beslutet med att alternativet sannolikt är ett extraval och hon menar att den som har släppt igenom en moderatbudget kan göra likadant med en moderatledd regering.

Det är ett resonemang som haltar. Alternativet till att låta Kristersson bilda en M-KD-regering varken bör eller behöver vara att skicka tillbaka bollen till väljarna. Det närmaste Sverige har varit en regeringslösning är förhandlingarna mellan S, MP, C och L. Överenskommelsen verkar ha stupar på oenighet inom arbetsmarknads- och bostadspolitiken, vilket inte är samma sak som att samtalen inte kan återupptas.

För det andra är det stor skillnad på att följa praxis genom att först rösta på sin egen budget för att sedan lägga ner rösterna, och på att släppa fram en regering som kommer att vara beroende av SD:s godkännande i varje votering. Det senare skulle vara att försöka avsäga sig ansvar för regeringsbildningen, vilket vore fegt. Liberalerna har lovat sina väljare att göra vad de kan för att stoppa varje regering som ger SD inflytande och L-distrikten vet att den gula knappen har samma effekt som den gröna i en statsministeromröstning.

Därför bådar det gott att såväl partiledningen som de två stora distrikten Stockholm och Västsverige håller gränsen tillsammans med Centern. Att släppa igenom en regering som är beroende av SD blir inte mer rätt bara för att det sker i statsministeromröstning tre eller fyra.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

CenterpartietLiberalernaKrönikaLedareLiberalism
Relaterat