Moderaternas budskap är tydligt: Kom inte hit

Signerat av Susanne Nyström

Sällan har ett parti svängt lika mycket på så kort tid som Moderaterna i migrationsfrågan. Medan Fredrik Reinfeldt så sent som 2014 gick till val på att vi skulle öppna våra hjärtan, stänger dagens nya moderater dörren. Om inte för alla, så för många.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Den genomklubbade politiken, som beslutades på söndagen under partiets arbetsstämma i Örebro, kan delas in i två spår. Ett för att göra det svårare att komma hit. Ett för att det ska vara mindre attraktivt att vara här.

För att åstadkomma det senare föreslås bland annat att kommuner ska förbjudas att ge långvarig hjälp till illegala invandrare, ett tak för hur mycket bidrag ett hushåll kan få och att den som kommer hit ska kvalificera sig för full tillgång till systemen. Vidare ska den som vill bli medborgare klara ett språk- och samhällskunskapstest.

För att hindra folk från att komma hit, alternativt från att stanna här, ska försörjningskravet för anhöriginvandring stramas åt, tillfälliga uppehållstillstånd vara huvudregel, medborgarskap kunna återkallas och direktavvisning av asylsökande kunna ske i krislägen. Dessutom ska fler inre utlänningskontroller genomföras och straffen för olovlig vistelse i landet skärpas. På sikt vill Moderaterna att EU bara ska ta emot kvotflyktingar och asylansökan ska då göras utanför EU, vilket vore att skrota FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna, där asylrätten är inskriven.

Oavsett vad man tycker om förslagen är budskapet glasklart: färre ska komma hit. Och de som är här ska ha det sämre som i dag. I alla fall om de inte lyckas få ett jobb, vilket så klart är det bästa, både för de nyanlända och för samhället.

Problemet är att inga av Moderaternas förslag, särskilt inte att ge fler tillfälliga uppehållstillstånd och göra det svårare för människor att få återförenas med sin familj, är vägen dit. Självklart är det enklare att etablera sig i samhället och kunna fokusera på att söka arbete om man inte håller på att oroa ihjäl sig för barnen. På samma sätt är det mer motiverande att lära sig svenska och skapa sig ett socialt sammanhang om man vet att man får stanna.

Därför leder svängningen, som en del kallar för Moderat Classic, fel. Den som vill se en generös migrationspolitik, och en integrationspolitik som har chansen att fungera, bör leta sig till något annat parti.

Läs också

( 12 st )

Läs mer om dessa ämnen

ModeraternaInrikespolitikKrönikaLedareMigration

Mest delat denna vecka

Relaterat