Nazister på gatorna – vad hade Magdalena Ribbing sagt?

Signerat av Susanne Nyström

I fredags avled hela Sveriges vett och etikett-expert Magdalena Ribbing. Dagen efter marscherade flera hundra nazister på Göteborgs gator.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Även om Ribbing aldrig fick möjlighet att kommentera lördagens händelser vet vi vad hon hade sagt. För hennes budskap var enkelt, och bra mycket djupare än hur man håller i en gaffel, vem som får skåla med värdinnan eller rätt längd på kjolen: Man måste förstå att man inte är ensam i samhället. Raka motsatsen till empatilöshet och självupptagenhet.

Samma sak med bildning, som var temat på förra veckans Bokmässa. Begreppet inkluderar oerhört mycket mer än att ha läst vissa böcker, kunna namnge konstnärer eller vinna över vännerna i Trivial Pursuit.

Bildning är jagets motsats. Förståelse för att man är en del av någonting större och insikten att världen och människan är föränderlig.

Därför är bildningsunderskott, som kulturjournalisten Per Svensson uttrycker saken, att sätta likhetstecken mellan sig själv och världen (P1-morgon, 29/9). Att tro att det bara finns en sanning och att allt kretsar runt ens egen person.

På så sätt var Magdalena Ribbing allt som nazisterna inte är. Som när hon fick frågan hur man ska ställa sig när någon fäller smygrasistiska eller kvinnoförnedrande kommentarer: ”Till slut kan man säga, om inget annat hjälper, ungefär ’det är obegripligt att en tänkande människa kan inbilla sig att andra är sämre varelser bara för att de har en annan religion/kultur eller ett annat kön; hur korkad får man vara för att tro sådant?’”

Omdömet om nazisterna hade varit i den andan. Deras uniformerade sammankomster på centralt belägna platser skrämmer både människorna de vill ha bort och dem som råkar komma i deras väg.

Med dagens understatement är det knappast att visa förståelse för att man inte är ensam i samhället. I stället tyder uppträdandet på empatilöshet och självupptagenhet, där andras behov inte är vatten värt och vissa människor är oönskade från födseln. Inställningen gäller både under marschen och i nazisternas samhällsvision, vilket med Per Svenssons ordval är att sätta likhetstecken mellan den egna gruppen och världen i stort.

Obildat, enligt Svensson.

Hur korkad får man vara för att tro sådant? hade Magdalena Ribbing sagt.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

KrönikaKulturLedareRasism
Relaterat

Mest delat denna vecka