Nu kan ni stoppa Söder

Signerat av Alex Voronov

Det var ett misstag av riksdagen att välja Björn Söder (SD) till andre vice talman för fyra år sedan.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Söder är en extrem person även mätt med SD-mått. Han har jämfört homosexualitet med tidelag och islam med nazism, beskrivit personer från Mellanöstern som särskilt aggressiva, spridit falska påståenden från nazister om en våldtäkt och mycket annat.

Mest uppmärksamhet har hans ifrågasättanden av svenska judars och samers svenskhet fått. Det gjorde han i en intervju i Dagens Nyheter i december 2014 och i ett inlägg på Centerpartiets Facebooksida i juni i år.

Flera politiker reagerade starkt på DN-artikeln. Statsminister Stefan Löfven (S) och dåvarande gruppledaren i riksdagen, Thomas Eneroth (S), ifrågasatte Söders talmanskap.

Det var yrvaket. Socialdemokraterna följde tidigare praxis att låta partier som inte har talmansposten tillsätta vice talmän i partiernas storleksordning. S, MP och de borgerliga tog ingen hänsyn till att Björn Söder inte uppfyllde en annan praxis, att även vice talmän ska vara personer som respekteras av hela riksdagen. När det valet var gjort fick alla leva med det.

Däremot bör detta bli en lärdom för Socialdemokraterna och de övriga partierna: Välj inte om Björn Söder eller någon annan sverigedemokrat till denna post. När allt kommer omkring gjorde Söder inget annat än att säga det som står om etniska minoriteter i SD:s principprogram.

Men nu är vi här igen. SD nominerar åter Björn Söder till andre vice talman, som om inget har hänt, utan några reaktioner från andra partier.

Med ett undantag. Vänsterpartiet meddelade i förmiddags att man kommer att ta strid mot SD:s talmansnominering genom att föreslå en egen kandidat som andre vice talman – Lotta Johnsson Fornarve från Sörmland. Jonas Sjöstedt (V) sa att Vänsterpartiet först hade uppmanat Centern, som är riksdagens fjärde största parti, att nominera en motkandidat till Söder, och garanterat stöd från V, men att C sa nej.

Vänsterpartiet kommer nu att begära sluten omröstning, liksom partiet gjorde 2014, där Johnsson Fornarve ställs mot Söder. Det kommer att göra det möjligt för riksdagsledamöter att undgå partipiskan.

En flerpartiöverenskommelse kan dock fortfarande göras. Sju partier borde kunna enas om att inte låta riksdagen ledas och företrädas av extremister.

Läs också

( 12 st )

Läs mer om dessa ämnen

RiksdagenSocialdemokraternaCenterpartietSverigedemokraternaVänsterpartietKrönikaRasism
Relaterat