Mordplatsen. I ett genomkorrumperat land som snyltar på övriga EU och ger många slags ljusskygga intressen ett fotfäste på insidan av EU. Foto:

Penningtvättslandet

Signerat av Åke Wredén

Malta är EU:s minsta land, men syns ändå då och då här på ledarsidan, i ämnen som skatteflykt och skumrask.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Senast efter bilbomben som i måndags dödade den journalist som flitigast granskat korruptionen på Malta.

Fast en gång gjordes ett inlägg på debattplats här i tidningen, med beröm och försvar för Malta. En informationsperson på börsnoterade Unibet betecknade talet om spelbolags skatteflykt som ”okunnigt” och räknade upp Malta bland de ”civiliserade länder” som gett Unibet spellicens och inte borde utmålas som ”skatteparadis” (E-K 18/11 2015).

Unibet trivs bra på Malta, där hasardspelsfirmor drar nytta av landets högst speciella företagsmiljö och politiska liv.

Om detta hade Neue Zürcher Zeitung, en av Europas kvalitetstidningar, härom dagen en artikel av sin redaktör i Rom, Andrea Spalinger. ”Det politiska systemet på medelhavsön är genomkorrumperat”, skrev hon: Ön är ”inte bara populärt mål för skattesmitare och penningtvättare, utan även knutpunkt för internationell knarkhandel och smuggling av vapen och prostituerade, (…) samt en omtyckt plats att dra sig tillbaka till, för italienska mafiosos och flyktade företrädare för Khadaffiregimen.”

Den mördade Daphne Caruana Galizia hade länge jobbat med att dra fram skumrask i ljuset, under senare år i bloggen Running Commentary. Hon hade i likhet med journalister på bland annat Süddeutsche Zeitung arbetat med det enorma material om brevllådebolag och svarta pengar som 2015 kom ut från en ”advokatfirma” i Panama .

Bland Panamafynd hon hann skriva om innan bomben slet henne i småbitar fanns mörklagda bolag i skatteparadis som sades vara knutna till premiärministern, samt både hans hustru och hans stabschef, samt energiministern. Pengar skulle ha kommit till ett sådant Panamakonto från härskarfamiljen i Azerbajdzjan. Ministrarna hör till Labourpartiet, som i EU håller till i den socialdemokratiska gruppen.

Även ledaren för det andra stora Maltapartiet, nationalisterna, har av den nu mördade journalisten beskyllts för närhet till kriminella kretsar. Det partiet delar i EU grupp med M och KD, och dit hör den tidigare finansminister som förgyllde styrelsen i Falcon Funds, den beryktade svenskanknutna PPM-fond som användes för att försnilla pensionsmedel.

Politiken på Malta har satt i system att snylta på andra EU-länder och göra landet till drivhus för ljusskygg verksamhet. Medborgarskap säljs. Pass till priset 6,2 miljoner kronor säger att oligarker, mutkolvar och andra storskaliga kriminella hör till målgruppen.

Ytterst låg bolagsskattesats har syftet att dra till sig utländska företag som vill flytta inkomster från andra länder till Malta. De betalar en sjundedel av vad inhemska bolag med produktion på Malta får betala. Med denna skatteförmån samt en lag skräddarsydd för hasardspel på nätet har Malta gjort sig till bas för spelbolag som egentligen hör hemma på helt andra håll (som i Sverige). Dessa spelbolag står för en tiondel av landets BNP, enligt Londontidningen The Guardian.

Samma tidning uppger att Malta anklagats för medverkan till skatteflykt från andra EU-länder med 160 miljarder kronor, samt att organiserad brottslighet utnyttjar de maltesiska spelbolagen för storskalig penningtvätt.

Malta är en av de mer uppenbara måltavlorna för franske presidentens Macrons krav på en ”korridor” för tillåten bolagsskattesats i EU, så att skattebaser inte ska överföras till illojala medlemsländer som premierar skatteflykt.

Det fria ordet har svagt lagligt skydd på Malta. Obekväma tidningar och journalister kan jagas med störtskurar av stämningar som det är påfallande dyrt att försvara sig mot. Det försvårar granskning av korruptionen. Daphne Caruana Galizia utsattes bara i år för ett par tjog stämningar, men hade lyckats hålla sin korruptionskritiska blogg i gång. Någon har då lejt en mördare, som tog till bilbomb.

En socialdemokratisk finansminister i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen kallade med rätta Malta ”ett slags Panama i Europa”. (Handelsblatt 10/5). Hos EU-kommissionen och i anständigt styrda EU-länder borde det till sist vara slut på överseendet med Malta.

I svensk politik – liksom i affärs- och annan journalistik – borde det bli slut på naiviteten om vad som får börsnoterade svenska spelbolag att trivas så innerligt väl just på Malta.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EUBrottKrönikaLedarespel

Mest delat denna vecka

Relaterat