Polisstaters långa armar

Signerat av Åke Wredén
annons

Fria länders myndigheter behöver vara insiktsfulla och vaksamma vad gäller polisstatens realiteter i länder med åsiktsförtryck och religionsförföljelser.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Är man oförstående eller naiv kan det gå mycket illa, inte för myndigheten men för en enskild människa.

I Strängnäs och i Barcelona finns två aktuella exempel: I Strängnäs löper en av pingstförsamlingens medlemmar nu mycket stor risk att utvisas till Iran, där risken är uppenbar att han blir förföljd för att han blivit döpt.

I Barcelona har en svensk medborgare och mångårig utgivare av en turkisk exiltidskrift häktats efter turkisk efterlysning via Interpol.

Att iranier blir kristna och döps som vuxna är inte ovanligt, i Sverige och andra länder, ofta i just pingstväckelse eller i baptistkyrkor. I Göteborg finns en hel gudstjänstfirande församlingsgrupp med pingstvänner som haft farsi (persiska) som modersmål.

Migrationsverkets asylutredningar vid omvändelsedop har haft ojämn kvalitet och ibland kritiserats med starka skäl. Pastor Fredrik Olsson vittnar i lördagens tidning om att det händer att man säger nej till dop när det inte verkar vara äkta utan snarare försök att få asylskäl. I det aktuella fallet har man varit övertygad. Verk och domstol har vägrat att tro församlingen i Strängnäs. Det är klart oroande. Verkets ledning bör åter uppmärksamma problemet med utredningskvaliteten. Ärendet borde omprövas efter verkställighetshinder.

I Barcelona handlar det om att spansk domstol måste inse att den som myndighet i en demokrati inte kan ge sig till att utvisa andra EU-länders medborgare till ett land helt utan rättssäkerhet – på en så undermålig grund som de schablonartade påståenden om ”terrorism” som den turkiska regimen strött omkring sig i tiotusental.

Den häktade svenske medborgaren har bott i Sverige sedan 1980, och gett ut en vänstersocialistisk oppositionstidning på turkiska. En av de många goda sidorna med svensk tryckfrihet är att den skyddar även exiltidningar, som förtryckarstater skulle vilja förbjuda eller censurera.En efterlysning via Interpol kan inte alltid tas för äkta vara. Vissa länder försöker missbruka Interpol. En svensk medborgare ska kunna åka på semester i annat EU-land utan att riskera enkelbiljett till turkisk cell för politiska fångar.

En efterlysning via Interpol kan inte alltid tas för äkta vara. Vissa länder försöker missbruka Interpol. En svensk medborgare ska kunna åka på semester i annat EU-land utan att riskera enkelbiljett till turkisk cell för politiska fångar.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

FlyktingpolitikLedareTryckfrihet
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka