Så gör vi här, sa lagledaren

Signerat av Susanne Nyström
annons

Det har blivit en medial följetong.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Killar och tjejer delas upp på skolbussen och skolidrotten, i simhallen, på fritidsgården och vid musikevenemang. Bakgrunden är kulturell, religiös eller för att skydda från övergrepp, och motiveringen pragmatisk: Alla ska kunna delta. Därför har femåriga pojkar portats från badhus och sjuåriga flickor idrottar för sig, ledda av kvinnliga lärare.

I varje enskilt fall finns goda ambitioner. Det är viktigare att unga lär sig att simma och inte skolkar från skolidrotten, än att de badar och gympar i mixade grupper.

Dessutom är Sverige inte ett land där män och kvinnor aldrig delas upp. Omklädningsrum, duschar och krogtoaletter frontas ofta av tydliga man- och kvinnosymboler. I sportsammanhang är det snarare regel än undantag med dam- och herrklasser.

Men låt det stanna där.

I förlängningen är det knappast ett uppdelat samhälle som feminister har kämpat för, just eftersom vi vet vilka som drar det kortaste strået. Den på papperet jämlika separationen riskerar att cementera underordning, som i värsta fall fördjupas, och precis som med så mycket annat är könsmix en vanesak.

Det märks exempelvis i Vingåkers volleybollklubb, där tonårstjejerna numera har sällskap av jämnåriga ensamkommande flyktingpojkar. Inte som en del av ett Integrationsprojekt med stort I, utan som en praktisk lösning när tjejlaget saknade spelare, medan det inte fanns någon självklar grupp för killarna att ansluta sig till. Enligt lagledaren Magdalena Andersson höjde några av de nya först på ögonbrynen, men eftersom det var den träningsmöjligheten som fanns påbörjades försöket som nu går in på sin andra säsong.

Samma sak för några år sedan, när ett par ensamkommande tjejer gick med i laget och anmärkte på att det förekom manliga tränare. Så gör vi här, blev svaret, och det är en devis det behövs mer av.

Inte för att det bara finns ett sätt att göra saker på, men just här och nu tror vi att det minst dåliga är en samhällsmodell där män och kvinnor blandas, och de flesta kan ta till sig nya normer, om de ställs inför fullbordat faktum. Det var så svenne banan insåg att homosexuella varken är sjuka eller olämpliga som föräldrar. Att mörkhåriga kan vara Lucia, kvinnor ministrar och män pappalediga.

På samma sätt är det genom praktik unga killar och tjejer, som är vana att hålla viss distans till det motsatta könet, tar ännu ett steg in i majoritetssamhället, som finns i den mixade zonen.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

SportJämställdhetKrönikaLedare
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka