Sluta vara en nyttig idiot

Signerat av Susanne Nyström
annons

I sitt tal under politikerveckan i Järva, som avslutades i söndags, slog statsminister Stefan Löfven (S) ett slag för civilkuraget.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

”Köp inte svart arbetskraft. Köp inte smuggelsprit eller smuggelcigaretter. Det är en del av det som finansierar de här gängen och den grova brottsligheten. Säg till ungdomar som kör för fort med sin moped, som stör dem som behöver lägga sig i tid för att man ska komma upp tidigt på morgonen och gå till jobbet. Acceptera inte nedskräpning och vandalisering.”

Här är Löfven något viktigt på spåren. För som han säger; ”polis, lagar och regler – ja, absolut. Det är helt nödvändigt. Men det betyder inte att vi alla andra inte också ska bidra.”

Ett första steg är att medborgare som i övrigt är laglydiga, men som göder den organiserade brottsligheten med ursäkten att ”alla andra” minsann köper billig tobak, börjar inse sina roller som nyttiga idioter längst ner i den kriminella näringskedjan. Det handlar om att förstå att man är en av många kuggar som är med och driver samhällsutvecklingen i fel riktning. Att säga att man oroas över skottlossningar, samtidigt som man köper insmugglade cigaretter, och därmed lägger den ekonomiska grunden för gängkriminalitet och konflikter, är hyckleri.

Och det håller inte att hävda att man inte visste att varan var svart. När något känns för billigt för att vara santär det alltid någon annan som betalar. Det gäller särskilt om man inte bor i ett område där kriminella tar mark.

Nästa steg på Löfvens lista – att säga ifrån – kräver mer av den enskilda än att hålla sig till den vita delen av ekonomin. Den bästa lösningen är att bilda en grupp, likt flera kvinnor i Stockholmsförorten Fittja, som sedan två år tillbaka nattvandrar varje helg, med goda resultat. Exempelvis menar en lokal ordningsvakt att en mamma slår tio poliser när det gäller att få ordning, vilket understryker det Löfven sa, om att även den som inte är en del av problemet, behöver vara en del av lösningen.

Och du som är en del av problemet, om så bara någon gång ibland, när du vill ha billig sprit eller marijuana: Du vet vad du borde göra.

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

Stefan Löfven (S) BrottInrikespolitikKrönikaLedare
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka