Tio nyheter som lyfte november

Gästkrönika av Elias Rosell

Dagarna blir mörkare, men det finns ljuspunkter. Här är tio positiva nyheter som inträffat eller presenterats sedan den förra listan skrevs i slutet av oktober.

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

1. Trump får svårare att få igenom sin politik. Det står klart efter kongressvalet den 6 november där Demokraterna vann en majoritet i representanthuset. Det innebär att åtta års republikanskt styre är över.

2. Ozonlagret är på väg att läka. Koncentrationen av ozonförstörande ämnen minskar och ozonlagret har vuxit med 1 till 3 procent per år sedan år 2000. Med den takten bedöms ozonlagret över norra halvklotet vara helt återställt år 2030 och ozonlagret över södra halvklotet bedöms vara det 2050, enligt en FN-rapport. Ozonskiktet skyddar jorden från solens UV-strålning, som kan orsaka bland annat försämringar av immunförsvaret, ögonskador och hudcancer.

3. Första pillret mot sömnsjuka. Den Europeiska läkemedelsmyndigheten har godkänt det första pillret mot så kallad afrikansk sömnsjuka. Det är en dödlig sjukdom där parasiter tar sig in i den drabbades hjärna. Medicinen har testats på cirka 750 patienter. Experter som New York Times talat med säger att det nu finns en möjlighet att utrota sjukdomen, som drabbar nästan 2 000 personer årligen.

4. Lägsta arbetslösheten i EU på minst 18 år. Arbetslösheten i EU var 6,7 procent i september, visar siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat. Detta är den lägsta siffran sedan mätningarna startade i januari 2000.

5. Ungdomsarbetslösheten i Sverige sjunker. Ungdomsarbetslösheten har sjunkit under flera års tid. I slutet av oktober var 8,8 procent av Sveriges ungdomar inskrivna på Arbetsförmedlingen, vilket är en minskning från 10,3 procent vid samma tid förra året.

6. Globalt avtal om att minska plastproblem. Flera av världens största förpackningsproducenter och återförsäljare, exempelvis H&M, Pepsi och Coca-Cola, har i samarbete med FN slutit ett avtal om att minska plastproblemen. Enligt avtalet ska behovet av engångsplast minska och alla plastförpackningar ska vara återanvändningsbara, återvinningsbara eller nedbrytbara. Företagen kommer att behöva redovisa en gång per år hur arbetet med dessa mål går.

7. Poliovaccin utan frys. Forskare har lyckats ta fram ett nytt poliovaccin som inte behöver förvaras fryst. Det största hindret mot att helt utrota polio, som är på kraftig nedgång, har varit att det i en del regioner finns en brist på frysar att förvara vaccinet i.

8. Världens största batteridrivna färjor trafikerar Öresund. Den 9 november skedde premiärturen mellan Helsingborg och Helsingör.

9. Fler familjer kan få återförenas. Migrationsöverdomstolen gav i en dom tidigare i november en åttaårig pojke från Syrien, som kom till Sverige med sin morbror, rätt att återförenas med sina föräldrar. Den här domen ses som vägledande inför andra domar i liknande fall.

10. Sverige blir allt bättre på att återvinna, visar ny statistisk från Naturvårdsverket. Totalt återvanns 72 procent av förpackningarna 2017, det är tre procentenheter bättre än föregående år.

Elias Rosell är tidigare medarbetare på ledarredaktionen.

Läs också

( 14 st )

Läs mer om dessa ämnen

KrönikaLedare
Relaterat