Foto:

Vad skämsgillar du?

Krönika av Otilia Bogen

De allra flesta jag känner, mig själv inkluderat, har något som de tycker om i hemlighet men inte vågar stå för, i alla fall inte för människor de inte känner så väl.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Någon har en pinsam favoritfilm eller har Last christmas som favoritjullåt. En annan låtsas vara ett fotbollsfan, men kollar helst av allt på curling. Min man älskar att titta på videor med gulliga katter och getter (nåja, särskilt hemligt var nog inte det). Själv har jag smygkollat på discodansvideor från 1970-talet och önskat att jag kunde göra likadant.

I sitt sommarprat erkände mathistorikern Richard Tellström att hans fru kommit på honom med att göra regelbundna smyginköp av en billig smältost som han frossat i på tjänsteresor. För en så matintresserad person var det nog jobbigt att erkänna att han inte frossade i gruyere eller kaltbach i stället.

Men jag har upptäckt att när man väl vågar berätta om sin hemlighet, visar det sig att man allt som oftast inte är ensam. Ibland blir det till och med en folkrörelse. Internet är fullt av videor på folk som klämmer finnar (jag erkänner, det kliar i fingrarna på mig också). Och helt ärligt, om alla som skriver att de avskyr melodifestivalen verkligen gjorde det, hur skulle tävlingen leva vidare då?

När det gäller det sistnämnda är dock mina känslor äkta. Jag ägnade lördagskvällen åt att laga vietnamesisk mat och spela zombiespel i stället.

Läs mer om dessa ämnen

Krönika