Veckan när alla förhandlingar fortsätter

Signerat av Susanne Nyström

Sedan valet har Sverige aldrig varit närmare en lösning i regeringsfrågan än under den senaste veckan.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Men när ett samarbetsförslag var framtaget sa Centerpartiet nej. Socialdemokraterna hade inte flyttat sig tillräckligt långt inom bostads- och arbetsmarknadspolitiken.

Därför röstas Stefan Löfven (S) sannolikt ner i dagens statsministeromröstning, och regeringsbildningen är, om inte tillbaka på ruta ett, så i alla fall inte lika nära en lösning som många trodde i början av veckan.

Det betyder att förhandlingarna fortsätter.

Samma sak gäller i Storbritannien, även om budskapet från EU-länderna var ”nej, vi förhandlar inte mer”. Trots det gjorde premiärminister Theresa May en omvänd Andreas Norlén och sköt upp Brexitomröstningen som skulle ha hållits i veckan, eftersom allt tydde på att en majoritet i parlamentet tänkte rösta nej till avtalet. I stället bad May om mer tid och begav sig bland annat till Bryssel.

Det betyder att förhandlingarna fortsätter.

Så är det även i polska Katowice, där världens länder i dag ska avsluta det pågående klimattoppmötet. Först måste de dock spika en handlingsplan för hur Parisavtalet, som vi vet är otillräckligt för att hålla den globala uppvärmningen under två grader, ska bli verklighet.

Med förhandlingarna från 2015 i färskt minne är sannolikheten för att mötet drar ut på tiden stor, vilket styrks av FN:s generalsekreterare som säger att arbetet går trögt. Enligt klimatminister Isabella Lövin (MP) var de avgörande frågorna dessutom olösta för några dagar sedan, samtidigt som de senaste årens regimskiften i många länder gör att stämningen i Katowice 2018 är mindre konstruktiv än i Paris 2015.

Det betyder att förhandlingarna fortsätter.

Lyckligtvis verkar tongångarna ha varit mer konstruktiva under veckans andra FN-toppmöte, som ägde rum i marockanska Marrakech, där FN:s globala ramverk om migration godkändes i måndags. Dock efter att ett tiotal länder hoppat av, bland annat USA som även vill dra sig ur Parisavtalet, och ramverket är inte bindande.

Det betyder att migrationsförhandlingarna runt om i världen fortsätter, vilket även gäller fredssamtalen om Jemen, som avslutades i Sverige på torsdagen, efter att parterna kommit överens om flera saker. Exempelvis ett visst eldupphör, fångutväxling och framtida samtal.

Det betyder att förhandlingarna fortsätter, och även om en del av veckans möten har inneburit att positionerna förändrats och situationen förbättrats, inte minst för Jemen, är det här veckan när mycket hände men ingenting blev löst. Som Isabella Lövin sa så skjuter vi sannolikt problemet framför oss.

Hon pratade om klimatfrågan. Men kunde lika gärna ha syftat på regeringsbildningen, Brexitavtalet, migrationsfrågan eller kriget i Jemen.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

LedareInrikespolitikKrönikaUtrikespolitik
Relaterat