Den 29 november gör Alicia Agneson debut i "Vikings". Men sedan väntar nya inspelningar. Hon är redan kontrakterad för säsong nummer sex. Foto:

Alicia Agneson klar för ny säsong av "Vikings" – jagas av uppdragsgivare

Eskilstuna

Freydis - så heter karaktären som spelas av Alicia Agneson när säsong fem av "Vikings" drar igång den 29 november. Och nu börjar det lossna på allvar för 21-åringen från Eskilstuna.

Hennes medverkan i "Vikings" sjätte säsong är redan inbokad. Och i sommar har hon spelat in en svensk tv-serie - med sig själv i huvudrollen!

Freydis, alltså. Men så mycket mer kan Alicia Agneson inte berätta. Hemlighetsmakeriet är stort omkring den populära serien som spelas in på Irland med Gustav Skarsgård i en av huvudrollerna.

— Freydis är viking. Och hon är cool...

Det kan Alicia Agneson iallafall avslöja. Och att hon hyrt ut sin bostad i London i andra hand och i stället skaffat lägenhet i Dublin, för med ett nytt kontrakt på fickan blir hon kvar på Irland åtminstone till och med november 2018.

Vad hennes Freydis pysslar med i säsong fem får hon alltså inte berätta och vad hon tar sig till i säsong nummer sex har hon själv ännu ingen aning om.

— Vi får aldrig se manus förväg.

När Alicia Agneson först provfilmade för "Vikings" var det meningen att hennes karaktär, Freydis, alltså, ganska omgående skulle dö och försvinna ut ur serien. Men regissören var så nöjd med Alicia Agnesons insats att manusförfattaren fick order om att skriva in henne i hela säsong fem. Och nu tycks alltså nya order ha utgått. Freydis lever vidare in i den sjätte säsongen.

En stor förändring för Alicia Agneson under det senaste året är att det inte längre är hon som jagar uppdrag - utan uppdragsgivarna som jagar henne.

— Det bara fortsätter och fortsätter och känns helt galet. Men roligt. Äntligen har det vänt!

Tidigare i år hörde till exempel TV 3 av sig och under sommaren har Alicia Agneson därför haft ett tv-team hängandes över axeln. Resultatet ska bli en tv-serie på webb-kanalen Viafree med lansering någon gång i vinter. Förutom Alicia Agneson kommer programmet att följa ytterligare fyra unga svenskar som var och en är framgångsrika inom sitt område. Än så länge är också detta projekt tämligen hemligt, men enligt TV3:s pressavdelning blir det en storsatsning från Viafrees sida.

Men tillbaka till Freydis, ett namn som har rötterna i nordisk mytologi. Kärleksguden Frej hade en syrra som hetta Freya och "dis" betyder gudinna. Sammantaget kan det möjligen uttolkas som någon form av kärleksgudinna. Vill man fortsätta spekulera så berättas i "Erik Rödes saga" om en Frejdis Eriksdotter som ska ha varit syster till Leif Erikson, vikingen som upptäckte Amerika långt innan Columbus fått upp seglen. Frejdis lär ha varit en kvinna med krut i som inte drog sig för att ta till svärdet när hon gick i land på den främmande kontinenten...

Om denna myt satt några spår i den roll som Alicia Agneson spelar får vi veta först den 29 november när femte säsongen av "Vikings" går i gång.

Vikings

Tv-serie inspirerad av de vikingar som under 800-talet plundrade i England. Utgår från berättelsen om ökände vikingen Ragnar Lodbrok nedtecknade på 1200-talet av den danske författaren Saxo Grammaticus. Skriven för tv-kanalen History och producerad av ett kanadensiskt-irländskt bolag. I Sverige visas "Vikings" på HBO.

Alicia Agneson

Är: Skådespelare och musikalartist

År: 21.

Bor: Dublin och London.

Från: Eskilstuna.

Utbildning: Charlie Rivels dansskola i Eskilstuna, American Musical Theatre Academy of London.

Senaste roll: Freydis i "Vikings" femte säsong. Premiär 29 november.

Tidigare: Askungen i julpantomim i England, dansat och sjungit på Eskilstuna teater i bland annat "Snövit", "Skönheten och Odjuret" och "Les Miserables".

På gång: Spelar in ytterligare en säsong av "Vikings" nästa år. En av huvudpersonerna i svensk serie i TV3:s webbkanal.

Läs mer om dessa ämnen

Alicia AgnesonVikings