Mattias Alkberg är aktuell med albumet "Åtminstone artificiell intelligens". Nu kommer han till Eskilstuna för en konsert i Biografbaren. Foto:

Alkberg: "Det är aldrig tyst"

Konsert

För ett par veckor sedan släppte Mattias Alkberg, legendarisk sångare, gitarrist, låtskrivare och poet, det kritikerrosade albumet "Åtminstone artificiell intelligens".

På lördag den 7 oktober kommer han till Biografbaren i Eskilstuna för en konsert.

Mattias Alkberg har varit med ett tag på den svenska musikscenen. Som sångare och gitarrist i The Bear Quartet debuterade han redan 1992. Sedan 2004 har han också gett ut skivor i eget namn. Nysläppta albumet "Åtminstone artificiell intelligens" är det 27:e i ordningen.

Den som hört en punkigare eller indierockigare upplaga av Alkberg kanske blir förvånad. Den som lyssnar igenom albumet hör lättillgänglig pop och kan få associationer till både Elvis Presley i Las Vegas och Peter Le Marc - fast med skarpare texter på svenska.

— Jag ville att det skulle låta menlöst musikaliskt, inget som stack ut, utan sånt som man kan ha på när man badar eller lagar mat. Men om man lyssnar noggrannare ska man höra att texterna har vassa kanter, säger Mattias Alkberg medan han kontrollerar packningen i bilens takbox innan han och femmannabandet åker mot Uppsala för en spelning på Katalin.

Dina texter känns...ärliga?

— Ärligt talat så är jag inte så intresserad av ärlighet i den bemärkelsen att texterna inte är självbiografiska. Jag arbetar mer idéburet med dem. Jag vill att de ska vara trovärdiga.

Mattias Alkberg är känd som mångsysslare och för sin stora produktivitet. Han har spelat i flera olika konstellationer genom åren och är även poet som har gett ut flera diktsamlingar. Dessutom har han haft fasta engagemang som krönikör.

Han har som uttalad ambition att ge ut minst en sak varje år. Och har flera saker på gång - både musik och poesi. Han skriver på nya dikter som han inte vill säga för mycket om. Bara att de skiljer sig från hans tidigare verk och ska vara mer i prosaform.

— Ju mer jag pratar om dem desto svårare blir det att få fason på dem. Säger jag för mycket vill jag bara ändra på allt.

Det låter klyschigt, men det är lätt att tänka på Alkbergs kreativitet och produktivitet som en källa där det "bubblar" hela tiden.

— Det är aldrig tyst. Skulle jag sova mindre skulle det bli ännu mer.

Har du sömnproblem?

— Jag har alltid sovit lite. Jag brukar säga att det värsta som finns är att sova och vakna. Jag önskar att det fungerade att sova en timme då och då i stället för att sova sex timmar i sträck.

Till Biografbaren kommer Alkberg med fem musiker som har spelat med i olika konstellationer genom åren.

— Men den här turnén är första gången vi spelar samtidigt allihop. Vi kommer att spela låtar från alla mina skivor, men inte från Bear Quartet.

Vilka låtar blir publiken gladast av när ni spelar? "Fyllskalle"?

— Nej, det är nog "Ragnar" och "Skända flaggan". Jag spelar nästan aldrig "Fyllskalle". Jag kan inte spela den, det passar inte längre. Jag har nog aldrig varit en fyllskalle. Jag har så många barn och har tagit så mycket ansvar.

Mattias Alkberg

Född 1969 i Luleå

Musiker, låtskrivare och poet.

Debuterade som musiker i Bear Quartet 1992 men också som poet med diktsamlingen "Separerade ägg".

Aktuell med albumet "Åtminstone artificiell intelligens" och en Sverigeturné.

Kommer till Eskilstuna och Biografbaren lördag den 7 oktober.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaKonsertKultur/NöjeMusik
Relaterat

Mest delat denna vecka