Katheryn Winnick spelar Lagerda. Foto:

Älskvärda "Vikings" fortsätter sina härliga härjningar

Tv-seriekrönika

Bröderna Björn, Hvitserk, Ivar Benlös och Ubbe är kvar i England när femte säsongen av Vikings börjar. Deras far, Ragnar Lodbrok är död och innan fjärde säsongen avslutades hade Ivar dödat sin fjärde broder, Sigurd. Dessutom hade en ny gestalt kommit in i handlingens periferi: biskop Heahmund, en korsriddare som spelas av den Jonathan Rhys Meyers.

Min favoritkaraktär sköldmön Lagerda regerade ensam hemma i Kattegatt, ständigt utmanad av manliga tronpretendenter, och båtbyggaren Floke (Gustaf Skarsgård), som mist sin familj ville lägga ner sitt vikingaliv. Som en extra cliffhanger inför säsong 5 fanns även att Eskilstunatjejen Alicia Agneson, som skulle dyka upp i rollen som Freydis.

Nu har jag sett de fyra avsnitt som än så länge ligger ute på HBO Nordic, och efter en lite trevande start börjar suget efter mer få grepp om mig.

Ivar Benlöse tar stor plats och blir en allt mer komplicerad person, och den nya våldsbejakande och makthungriga korsriddaren är en värdig fiende till honom. Ragnar Lodbroks och Lagerdas son Björn har rest till medelhavet och framstår som en äventyrlig viking i Röde Orm-stil - det är jättekul.

Alicia Agneson har än så länge bara varit med i en scen - lång, laddad och lite lagom mystisk.

"Vikings" är våld, smuts, sex, umbäranden och galenskap, men också inspirerande och väldigt underhållande. Det är mänskliga relationer och försök att förstå sin omvärld ställda på sin spets. För det man verkligen lyckats bättre med i "Vikings" än i någon annan serie eller film jag har sett, är att ge tittaren en inblick i hur det är att leva utan dagens vetenskapliga landvinningar och förklaringsmodeller.

Läs också

( 12 st )

Läs mer om dessa ämnen

HistoriaKrönikaKultur/NöjeTv
Relaterat