• Skådespelaren och komikern Anders Jansson ska turnera Sverige runt med en ny humorföreställning. Bilden är från hans besök i Eskilstuna med sin tidigare soloföreställning "Kom in och stäng dörren". Foto:
  • Till sin nya show har Anders Jansson hämtat inspiration från sin mamma. Foto:
1/

Anders Jansson vill radikalisera optimismen

Humor

I tider av klimatångest och en hårdnande samhällsdebatt vill komikern Anders Jansson ge framtidshopp - med nya humorföreställningen "Radikal optimism". Inspirationen kommer från hans mamma.

Den 22 mars kommer han till Eskilstuna med showen.

En optimist är en människa som ser möjligheterna i livet. Hans Rosling var en sådan person, framhåller "Hipp hipp!"-komikern Anders Jansson,

Nu slår också han ett slag för den positiva inställningen, med sin nya humorföreställning som har premiär den 7 februari på Lunds stadsteater innan han åker ut på en turné.

– Den tar språng ur en vilja att hoppas på framtiden. Men jag har själv svårt för när folk predikar, jag berättar mer om mig själv, säger han.

Precis som i Anders Janssons förra föreställning, hyllade "Kom in och stäng dörren", hämtar han inspiration ur vardagen. Han berättar om allt från hundägare han mött till dråpliga situationer som att råka äta sina barns stolpiller i stället för huvudvärkstabletten.

Men han försöker också ta upp tyngre ämnen, och har testat att skoja om klimatet.

– Ska man skämta om det måste man göra det på ett otroligt subtilt sätt. Och det har jag inte hittat än. Många känner nog att det är för jobbigt. Men jag ger inte upp.

Anders Jansson förstår att folk kan känna sig pessimistiska i tider då vi hela tiden matas med hemska nyheter från hela världen.

– Det finns en känsla av uppgivenhet och jag vill inspirera till förändring.

Den positiva inställningen har han fått med sig sedan barnsben. Han spårar den till sin finländska mamma, som gick bort förra året.

– Hon var optimist trots att hon varit med under andra världskriget. Min pappa dog när jag var sju så hon var ensam med fem barn. Jag vet inte hur hon fick det att gå runt men hon fick det att snurra och lyckades skratta varje dag, säger han kärleksfullt.

I den här föreställningen vågar Anders Jansson vara ännu mer personlig _ det tror han att man måste som humorartist.

– Man ska berätta om saker som att man pratar med sin bästa vän, säger han.

Anders Jansson

Är född 1967 i Staffanstorp.

Han fick sitt stora genombrott med humorserien "Hipp hipp" som sändes i SVT 2001, 2003 och 2011. Där föddes figurer som reportern Morgan Pålsson och kulturpersonligheten Tiffany Persson, som Jansson förknippas med än i dag.

Han har även tv-program och serier som "Starke man", "Intresseklubben", "Roliga timmen", "Anders tar parti" och "Lingonligan" på sitt cv.

Jansson var programledare för Melodifestivalen tillsammans med Nour El-Refai 2014.

Radikal Optimist

- En humorshow av och med Anders Jansson

Har premiär den 7 februari på Lunds stadsteater.

Kommer till Lokomotivet i Eskilstuna den 22 mars.

Biljetter finns på ticketmaster.se

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaLokomotivetHumorKultur/NöjeShow
Relaterat