När Bo Sundström gästar Thomas arena i Strängnäs den 19 oktober kommer han bland annat att sjunga låtar från sitt senaste soloalbum "Mitt dumma jag". Foto:

Bo tar med sitt "Dumma jag"

Konsert

Bo Sundström förverkligade en dröm och gjorde som Beppe Wolgers - skrev nya svenska texter till gamla välkända amerikanska jazzlåtar.

Nu tar han med sig sångerna och ett jazzband till Thomas arena i Strängnäs för en konsert.

I samband med att Bo Kaspers orkester förberedde sin retrospektiva succéshow "Allt ljus på oss" på Cirkus i Stockholm i fjol, fick bandets sångare och låtskrivare Bo Sundström plötsligt utrymme att genomföra ett sidoprojekt.

– Du vet, det handlade inte om att skriva så mycket nytt, utan mer om att träna danssteg, så då fick jag tid över att göra en grej som jag länge hade velat göra, nämligen att skriva nya, svenska texter till gamla jazzlåtar, säger Bo Sundström.

– Sedan Beppe Wolgers är det nästan ingen som har gjort det, och jag, som har sjungit och skrivit på svenska i 30 år, kände att det här skulle passa mig, säger Bo Sundström.

Han valde bort de allra mest slitna låtarna och letade efter låtar som har något speciellt. Och sedan förhöll han sig väldigt fritt till originalet.

– Jag förhöll mig Beppefritt! Däremot försökte jag fånga känslan i själva låten. Sedan spelade vi in dem med ett gäng som kan lite mer jazz än jag själv. Jättekul har det varit! säger Bo Sundström, som flera gånger återkommer till hur sjukt imponerad han är av de jazzmusiker han har samarbetat med i projektet.

Resultatet, albumet "Mitt dumma jag", som släpptes den 26 januari i år, har fått ett fint mottagande

– Jag var lite rädd att jazzkonässörerna skulle säga "Vad fan har du gjort?" men de säger att det är coolt. Samtidigt är jag ju medveten om att det här inte är progressivt eller modernt för fem öre. Det är ju gjort i en anda av tidigt 60-tal. Jag flirtar med det.

– Men det är bra för mig, det är precis så mycket jazz som jag och Bo Kaspers och viss mån vår publik är. Man vill ju inte göra musik som går över huvudet på sig själv, skrattar Bo Sundström.

Det spännande ligger i stället i hur låtarna låter med svensk text.

– Många av dem har aldrig sjungits på svenska förut, säger Bo Sundström.

Tillsammans med ett gäng jazzmusiker har Bo Sundström gjort en turné runt Sverige. Nu är det dags för Strängnäs att få besök av Bo Sundström och jazzbandet.

– Vi kommer hela gänget, med två blåsare, så det kommer att smälla till ordentligt, säger Bo Sundström.

Det kommer även att bli några Bo Kasperslåtar.

– Det vore väl tråkigt om vi inte kunde köra dem som passar in i repertoaren. Så blir det lite nyskrivet, som inte är med på plattan, och lite annat, som Barbro Hörberg och Povel Ramel, säger han.

Under konserten i Thomas arena består bandet av Jonne Bentlöv, trumpet, Björn Jansson, saxofon, Robert Östlund, gitarr, Daniel Fredriksson, trummor, Ulf Engström, kontrabas och Vladan Wirant, piano.

Bo Sundström

Född: 1961 i Piteå.

Har spelat med Bo Kaspers Orkester sedan 1991. Har också en solokarriär och släppte soloalbumet "Mitt dumma jag" tidigare i år där han tolkat och översatt gamla jazzlåtar till svenska

Den 19 oktober kommer han till Thomas arena i Strängnäs med ett jazzband för en konsert.

Biljetter finns på billetto.se

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

SträngnäsThomas arenaKonsertKultur/NöjeMusik
Relaterat