• Gitarrbyggaren David Sundberg i Länna är nominerad till Eskilstuna-Kurirens kulturpris 2017. Foto:
  • Sundberg Guitars har världsstjärnor och kungligheter på kundlistan. Foto:
1/

David Sundberg bygger gitarrer åt stjärnorna

Kultur och nöje

David Sundberg är gitarrsnickaren från Länna som har kunder ur kulturens högre stratosfärer. Han är en kulturens grovarbetare med egen snickeriverkstad och Keith Richards på kundlistan.

Det är en blygsam David Sundberg som tar emot beskedet att han är nominerad till Eskilstuna-Kurirens kulturpris.

Han som har en kundkatalog som de flesta bara kan drömma om: Ane Brun, Mauro Scocco, Martin Stenmark, First Aid Kit, Lars Winnerbäck, Prins Daniel, Thomas Di Leva, Ryan Adams och Eric Bibb.

Inte illa för en finsnickare från lilla Hofors.

– Jag blev jätteglad, säger David Sundberg om nomineringen. Det är inget som man har räknat med, inte ens haft i tanken, att det jag gör skulle vara intressant för något sådant.

Vinner han priset med de 30000 kronorna så tänker han åka tillbaka till Austin i Texas och hälsa på sin gamla praktikplats på Collings Guitars för att tacka sina handledare där.

– Jag fattade inte hur mycket dom lärde mig där förrän långt senare då jag tog in det i mitt hantverk.

Sundberg Guitars är numera ett världsnamn.

För tre år sedan levererade han en specialgjord gitarr till Keith Richards, gitarrist i Rolling Stones. Den hade då tagit ett år att tillverka.

Hisnande tanke, var Keith Richards i din verkstad i Åker?

– Nej, det var en mellanhand som tog hand om det där. Jag fick annars ganska fria händer i snickrandet, säger David Sundberg som gjorde rejäl research inför arbetet.

– Jag kollade vad han gillade för typ av gitarrer och det var mindre gitarrer så jag använde min minsta modell.

Sedan gjorde David Sundberg ett inlägg på gitarrhalsen med en dödskalle utskuren i pärlemor.

– Richards har tydligen en dödskallering som han har haft länge så jag kollade in foton på den ringen och fräste sedan den i halsen. Det var overkligt att göra den gitarren. Folk kastar ju gitarrer efter honom.

Därefter skickades gitarren till Jamaica där Richards bor. Han är den enda kunden som David Sundberg inte träffat personligen.

David Sundberg har gått Carl Malmstens skola i Stockholm och är utbildad gitarrbyggarmästare. Sin verksamhet har han haft sedan 2003 och han flyttade till Länna 2013 efter att ha bott på Södermalm med sin sambo Sofia.

– Man kan säga att det var kulturen som tog oss hit, säger han och syftar på att hans sambo är syster till Maria Bystedt som äger Skottvångs grufva där många musikarrangemang äger rum. Där vistades David Sundberg mycket innan han bestämde sig för att själv flytta till Åkersskogarna.

Nyligen levererade han en gitarr till Clara Söderberg i First Aid Kit och han är precis klar med Martin Stenmarks gitarr. Totalt har David Sundberg snickrat 205 gitarrer genom åren. Och ytterligare ett 20-tal ligger i röret.

– Jag är så jäkla tacksam att jag kan hålla på med det här.

Eskilstuna-Kuriren kulturpris

Utdelas årligen till en person eller sammanslutning som har koppling till, eller verkar i Eskilstuna-Kurirens spridningsområde. Kulturpristagaren utses av en jury bestående av Charlotta Steneskog, Eskilstuna-Kurirens stiftelse, Jimmie Näslund, koncernchef, Eva Burman, chefredaktör, Catarina Nitz, kulturredaktör, Maria Hallberg, intendent Ebelingmuseet, Ismo Railisson, musikproducent Scenkonst Sörmland och Peter Torsén, musiker.

Totalt nomineras fyra kandidater. I dag presenterar vi David Sundberg.

Vinnaren av Eskilstuna-Kurirens kulturpris 2017 avslöjas fredagen den 22 december.

David Sundberg

Född: 22 oktober 1977.

Uppvuxen: Hofors.

Familj: Sambon Sofia, sonen Anton, 2 år.

Bor: I skogen utanför Länna.

Utbildning: Gitarrbyggarutbildning på Carl Malmstens skola i Stockholm.

Gör: Gitarrbyggarmästare i egna märket Sundberg Guitars.

Kuriosa: I augusti visade SVT dokumentärfilmen ”Gitarrtokig” om processen när David Sundberg bygger en gitarr åt Mauro Scocco.

Läs också

( 9 st )

Läs mer om dessa ämnen

MusikLännaKultur/Nöje
Relaterat