• Ett hundratal ungdomar från Eskilstuna kommer delta i jättekonserten ”Marching for love”. Foto:
  • Det här var sista gången de olika Eskilstunakörerna repade tillsammans före konsertdagen. Foto:
  • Eleverna från Djurgårdsskolan och Stålforsskolan repade under måndagen i Fors Församlingshem. Foto:
  • Den 28 september äger konserten "Marching for love" rum i Klosters kyrka. Foto:
1/

De sjunger för ökad framtidstro

Musik
annons

Ett hundratal Eskilstunaungdomar repeterade på måndagskvällen inför jättekonserten ”Marching for love”. 28 september kommer de att sjunga i Klosters Kyrka med bland andra Triple and Touch - och en kör från Sydafrika.

Några av deltagarna i Fors Församlingshem har varit med förr. Moa Andersson och Jenny Isaksson från St Eskils Gymnasium deltog redan för fyra år sedan och faktiskt också för åtta år sedan.

— Fast då var vi små! Det är typ samma sånger varje gång. Men det är det som är roligt också.

Musikläraren Mattias Eriks tillägger att det alltid händer mycket på själva konsertdagen när alla de sammanlagt trehundra deltagarna ska sätta det sista på plats i kyrkan.

— Mycket går på feeling då. De som kommer från Sydafrika, de bara kör, de kan hitta på lite vadsomhelst.

Efter en kort uppsjungning delas ungdomarna upp i en grupp för sopraner och altar och en för tenorer och basar, i den senare ingår alla killar som hunnit komma i målbrottet.

Det är mest musikelever från högstadiet men även en del femmor och sexor och, som Moa och Jenny, gymnasister. Repertoaren är svensk-afrikansk bland annat med låtar från Lejonkungen och ”Sverige” av Joakim Berg. Efter en snabb fikapaus med saft och kanelbullar samlas alla i en enda grupp och kör alla stämmor samtidigt. Lite mäktigt är det redan nu, och då är det bara en tredjedel av deltagarna som samlats. Förstärkning kommer i form av musikelever från både Västerås, Hallstahammar – och en kör från Sydafrika. Samt Triple & Touch och Mollie Minott.

— Det var fantastiskt roligt sist, kyrkan var full! berättar musikläraren Maria Steen.

Syftet med konserten är att samla in pengar till organisationen Star for Life som jobbar sedan många år med att stärka barn och ungdomar i Sydafrika till att tro på sig själva, satsa på utbildning och undvika HIV. Ett projekt på en lokal skola växte till att idag omfatta 100 000 elever och musik är en viktig del också i att bygga upp ungdomarnas självkänsla på plats i Afrika.

Adam Jreirah som går i klass 8K på Stålforsskolan sjunger tenorstämma och är inte ett dugg nervös.

— Jag tycker om att ha konserter!

Star for Life

Grundades av företagarna Dan och Christin Olofsson och har som vision att motivera och inspirera ungdomar till bättre liv och en ökad framtidstro. I Sydafrika och Namibia används programmet för att minska spridningen av hiv och aids. Även musikerna Ken Wennerholm och Göran Rudbo (Triple & Touch) är engagerade i Star for Life. Turnén fortsätter efter Eskilstuna med besök i Malmö, Helsingborg, Borås med flera orter för att sluta på Cirkus i Stockholm.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaKonsertKultur/NöjeMusikkyrkan
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka