Det är dags att den stora, breda majoriteten, säger ifrån och inte låter högerpopulister ta över hela det politiska samtalet på det sätt som nu sker, skriver Jesper Bengtsson sedan Alternativ för Tyskland fått 13 procent av rösterna i det tyska valet.

Det räcker nu!

Krönika

Ett högerextremt parti i Tyskland har alltså fått 13 procent av väljarstödet.

13 procent.

Ett högerextremt parti.

I Tyskland.

Med tanke på att snart sagt varje land i Europa har just den sortens partier, och att de ofta får ungefär så mycket i stöd, kanske man inte borde bli förvånad. Men ändå.

Ett högerextremt parti.

I Tyskland.

Borde det inte ringa larmklockor över hela världen?

Jag säger inte att Alternativ för Tyskland är lika illa som det en gång var med ett sådant parti i det landet, men det går inte att läsa nyheterna den här veckan utan att i tanken göra kopplingen mellan vår tid och 1930-talet. I länder som Polen och Ungern har nationalistiska högerpartier med tveksam syn på demokratin redan fått ett avgörande inflytande över politiken. Det går inte längre att utgå ifrån att alla länder inom EU respekterar grundläggande mänskliga rättigheter.

Det var bara sjutton år sedan EU valde att bojkotta medlemslandet Österrike för att det högernationalistiska partiet där blev en del av regeringsunderlaget. I dag är det nästan regel snarare än undantag.

Det räcker nu. Jag tror att vi måste slå fast det en gång för alla. The bottom is nådd, som Björn Borgs tränare Lennart Bergelin skulle ha sagt. Det är dags att vi, den stora, breda majoriteten, säger ifrån. Vi kan inte låta dessa bruna politiska influenser ta över hela det politiska samtalet på det sätt som nu sker.

Det finns ju så mycket annat att prata om.

Vi har en levnadsnivå som är långt högre än den var på 1930-talet, men de ekonomiska skillnaderna ökar. Hur ska vi göra för att minska den klyftan?

Strukturomvandlingen i samhället gör människor osäkra, hur komma till rätta med det?

De allra flesta i det här landet har i dag jobb, men arbetslösheten har bitit sig fast på den hög nivå och för de som står utanför arbetsmarknaden blir det allt svårare att komma in. Hur ska den nöten knäckas?

För att inte tala om skolan. Alla vet att vi måste vara ett kunskapssamhälle för att lyckas i en modern värld, men skolresultaten behöver bli bättre. Är vi på rätt väg där eller finns det andra åtgärder.

De bruna partierna har bara ett svar på alla dessa frågor: stoppa människor från att komma hit. Slå vakt om det ”nationella”, vad det nu är för något.

Men det är förstås inte svaret. Tvärtom visar ju historien att länder som sluter sig inom sig själva stagnerar. Då ökar alla de här problemen.

Men låt oss strunta i deras svar, deras frågor och deras retorik. Ta deras framgångar på allvar, men gör inte deras problemformulering till allas egendom.

Det går att föra samtalet på ett annat sätt.

Bäst just nu

Östersund. Det går inte att komma ifrån att fotbollslaget Östersund är det roligaste som hänt svensk fotboll på många år. Hur det än går i kvällens match mot Herta Berlin är det ett faktum att Saman Ghoddos och de andra i laget gjort något ingen trodde var möjligt.

Läs också

( 9 st )

Läs mer om dessa ämnen

KrönikaKultur/NöjePolitik
Relaterat

Mest delat denna vecka