Abba i studion 1980. Nu har gruppen spelat in två nya låtar, och hela världen är nyfiken på hur de låter.

Det var länge sedan jag var så nyfiken

Krönika

Fredag den 27 april. Nyheten som många aldrig trodde skulle komma kom. Abba har återförenats i studion och spelat in två nya låtar.

Fortfarande så här nästan en vecka efteråt brinner jag av nyfikenhet. Trots att låtmakarna Benny Andersson och Björn Ulvaeus har avslöjat lite mer i en intervju i Aftonbladet. Sångerna heter "Don´t shut me down”, som Björn Ulvaeus beskriver som en popdänga, och ”I still have faith in you", som Benny Andersson hävdar är svårkategoriserad och går i 6/8-delstakt.

Det verkar alltså som om Abba fortsätter på sina två parallella spår som hitmaskin och prettopoppare, de som understundom smälte ihop och gav oss odödlig musik.

Frågorna är så många. Vem sjunger lead på vilken låt? Kan man gissa att Agnetha sjunger popdängan och Frida den med skum takt? Är det Michael B Tretow som har spelat in? Spelar Lasse Wellander gitarr? Vem ringde vem och frågade om alla ville vara med?

Jag är helt enkelt otroligt nyfiken.

Däremot är jag inte så förvånad över att det här gänget vill spela och sjunga ihop igen. De har själva sagt att de gjorde det för att det var kul. Det kan jag förstå. Att skapa musik ihop är något som bygger starka relationer som överlever det mesta - konflikter, skilsmässor och tragedier. Och Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad tycks ju inte ens ha slutat jobba ihop helt och hållet, utan har samarbetat vänskapligt i olika konstellationer och projekt under åren sedan 1983, då Abba dog sotdöden som popgrupp.

Sedan tror jag också att de verkligen vill att deras "Abbatar"-projekt ska få en flygande start. Gruppen ska ju turnera i digital form under nästa år, och vi har kunnat läsa otaliga artiklar om hur Abbas medlemmar fått sina skallar mätta på alla ledder för att deras digitala kopior ska bli "perfekta".

Det vi nu har fått veta är också att "Abbatarerna" kommer att framföra en av de nya sångerna, ”I still have faith in you", i ett tv program som produceras av NBC och BBC och som ska visas i december. Om "Abbatarerna" har en ny låt att framföra blir ju intresset garanterat större.

Huruvida jippot kommer att visas i SVT eller någon annan svensk kanal har jag inte sett något om, men jag utgår från det och tänker sitta klistrad. För hur det nu är så skulle jag ljuga för mig själv om jag påstod att Abba, och särskilt Frida och Agnetha, inte var enormt viktiga för mig när jag växte upp. De visade bland annat att man kunde vara en helt vanlig brud från Torshälla eller Jönköping och ändå fronta ett band och ha fans över hela världen.

När jag skriver det här har jag "The Visitors" i lurarna. Abbas sista album som kom 1981. Mörkt, moget, ambitiöst, inget som får en att vilja be brorsan hålla i handväskan och kasta sig ut på dansgolvet med tjejkompisarna. Ändå är det kanske den skivan jag helst lyssnar på i dag, av den enkla anledningen att jag är så sjukt trött på de mer populära Abba-låtarna som jag har hört och skrålat till alldeles för många gånger, och som till slut tappade det mesta av sin glans efter den i mitt tycke fåniga filmen "Mamma Mia".

Därför ska de bli så otroligt kul att få höra något nytt, särskilt som gruppen sagt det här fina i ett pressmeddelande:

– Vi må ha blivit gamla, men låten är ny. Och det känns bra.

Bäst just nu

Att mitt favvo-band The Why Oh Why´s spelar live på Biografbaren i Eskilstuna på lördag 5 maj. Missa inte!

Att hyllade Slowgold också kommer till Biografbaren i Eskilstuna för en konsert den 12 maj.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

TorshällaKrönikaMusikTv
Relaterat