• Den unga Youtubern, komikern och programledaren Kristina "Keyyo" Petrushina hade urpremiär på sitt livs första scenföreställning på Lokomotivet i Eskilstuna på lördagskvällen. Foto:
  • Keyyos berättelse handlar om att vara annorlunda och utfryst men också om en tjej med ett starkt driv och en enorm kreativitet. Foto:
1/

Djupt personlig show med Keyyo

Recension

"Ryssen kommer!" heter Kristina Keyyo Petrushinas första scenshow, som av någon anledning hade sin premiär i Eskilstuna på lördagskvällen.

Keyyo är 21 år och tillhör den kader av unga svenska influencers där även underhållare som Clara Henry, William Spetz, I Just want to be cool-gänget och Hampus Nessvold ingår. De har nått en stor och bred publik genom att lägga ut filmklipp på Youtube och efter hand tagit sig vidare med jobb som programledare, komiker och skådespelare i public service-produktioner och andra traditionella medier.

Keyyo började lägga ut sina videor på Youtube redan i 13-årsåldern som fick snart många följare i den då nya plattformen. Sedan dess har Keyyo bland annat hunnit med att göra flera egna humorserier i SVT Play, varit programledare i "Talang" och i radions "Morgonpasset" och vunnit Guldtubenpriser för sina humoristiska videor.

När hon nu tar klivet ut på scenen för att ensam stå öga mot öga med sin publik, gör hon det med en djupt personlig berättelse om sig själv. Keyyo har skrivit manus till showen som regisserats av Anna Vnuk.

Efter en lite trevande inledning hittar Keyyo rätt tonläge och tar plats med hela sin sprudlande personlighet på Lokomotivets scen. Publiken, som till stor del består av föräldrar och unga döttrar, lyssnar andlöst på historien en om flickan som växer upp i en lägenhet på femte våningen i en hyreskasern i Omsk i Sibirien. I våningen bor förutom flickan Kristina och hennes mamma, även mormodern och morbrodern. Konflikterna är många men pirogerna som mormor bakar är goda. Lilla Kristina drömmer redan som barn att bli en stjärna.

Men snart ska livet förändras. Mamman blir kär i en svensk och tar med sig sin nu nio år gamla dotter från miljonstaden till Smedjebacken i Dalarna med cirka 5 000 invånare.

Keyyo ger en inblick i hur det var att vara annorlunda, bli utfryst och föraktad. I korta sketcher och monologer får publiken uppleva hur hon kämpade sig in i gemenskapen och priset hon tvingades att betala för det.

Hon förnekade sin mamma, sin bakgrund och slog knut på sig själv. Samtidigt hade den unga Kristina ett enormt driv, vilket publiken får ta del av i form av autentiska brev och mejl och tidningsartiklar och andra överraskningar.

Showen är kanske mer gripande än rolig, och är till stor del en berättelse om ensamhet och en fin hyllning till Keyyos mamma.

Men Keyyos story är också inspirerande och full av igenkänning för såväl ung som äldre. Och för att vara novis på scenen visar Kristina Keyyo Petrushina en häpnadsväckande stark närvaro och smittande energi.

Ryssen kommer!

Av och med Kristina Keyyo Petrushina

Regi: Anna Vnuk

Lokomotivet, Eskilstuna

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

Plats/EskilstunaLokomotivetHumorKultur/NöjeSociala medier
Relaterat