Bibbi Molander i Eklångens byalag ser fram emot att få lyssna till "Sommardagar vid Eklången". Foto:

Eklångens byalag har hittat bortglömd vals – från 1943

Eklången

Inte nog med att Eklångens byalag var tidiga med att gräva ned bredbandsfiber långt ut på landet. Nu har medlemmarna även lyckats gräva fram den bortglömda valsen "Sommardagar vid Eklången".

–Vi upptäckte att en vals med den titeln spelats i radio på midsommarafton 1943 och blev jättenyfikna, berättar Bibbi Melander i byalagets styrelse.

Valsen dök upp när en av medlemmarna gjorde en sökning på "Eklången" i Svenska Dagbladets arkiv på nätet. Under en annons för radioprogrammet "Militärmusik" stod det att Flottans musikkår skulle spela "Sommardagar vid Eklången" av Seved Mehlqvist den 23 juni 1943.

–I radions arkiv fanns dock ingen bevarad inspelning från 1943, berättar Bibbi Molander. Däremot fick vi klart för oss att Seved Mehlqvists far under en period bott i Eklången. Vi lyckades också spåra upp Seveds dotter, som bor i Nyköping.

Dottern hade dock aldrig hört talas om Eklångenvalsen och länge såg det ut som om byalaget skulle gå bet på sin vals.

–Men så, efter några månader, hittade dottern noterna till valsen bland de papper hon hade sparat efter sin far.

Seved Mehlqvist var utexaminerad militärmusiker från Musikaliska akademien i Stockholm och blev så småningom musikansvarig både på F11 i Nyköping och inom Nyköpings kommunala musikskola. Det var under ett besök hos sin far i Eklången, troligen sommaren 1942, han inspirerades till att komponera valsmelodin.

I helgen kommer byalaget att för första gången få lyssna till "Sommardagar vid Eklången". En av Seved Mehlqvists före detta musikelever, Hans Nordmark, har skrivit ett nytt arrangemang för blåsorkester och oktetten Tre kronor från Stockholms musikkår kommer att framföra valsen i samband med att Eklångens bredbandsförening firar 10 år.

– Det ska bli oerhört spännande att få höra valsen, säger Bibbi Molander.

Konserten kommer att filmas och dokumenteras så att Eklångens egen vals kan bevaras för framtiden.

Klicka och lyssna när Tre kronor spelar valsen "Sommardagar vid Eklången".

Läs mer om dessa ämnen

EklångenMusik