• En helg med mycket drag stundar i Eskilstuna.
1/

En helg med mycket drag utlovas i Eskilstuna

Eskilstuna

Årets första durspelsstämma i Sverige arrangeras alltid i Eskilstuna och i år är det nu till helgen som är tidpunkten och Hotell Bolinder Munktell är som vanligt platsen.

En durspelsstämma betyder att det kommer entusiaster från stora delar av landet och att det ska spelas mycket musik under en hel helg.

En av arrangörerna till Vinterspelen i Eskilstuna är svenska durspelsföreningens ledamot, Stig Lundin, och han försöker som bäst sammanställa hur många besökare som kommer till Eskilstuna:

— Det är svårt att svara på men det lär bli över 200 spelmän, så säg att vi sammanlagt blir 400 då. Flera riksspelmän brukar infinna sig.

Själva stämman äger rum på lördag och hit är redan 18 spelmän anmälda som ska framträda. I fjol kom 22 men det kan mycket väl tillkomma några innan anmälningstiden gått ut.

Kommuntrubaduren Göran Fagerholm medverkar och har lovat bjuda på både okända och ökända sånger. Medverkar gör med största säkerhet även Ari Haatainen

— Det riktigt sköna är att det spelas i stort sett överallt på hotellet från fredag kväll när alla långväga gäster anländer till söndag när alla bryter upp.

Det gäller att alla kommer väl förberedda till stämman. Inte nog med att man ska kunna spela i långa stunder, det ska helst finnas ork kvar även till lördagskvällens planerade dans.

— Det brukar gå bra, säger Stig Lundin. Man får ny energi av en sådan här helg.

För dem som eventuellt missar durspelsstämman i Eskilstuna ska sägas att en ny durspelsstämma arrangeras i Ankarsrum i slutet av juli och att en arrangeras i Hudiksvall i november. Sedan är cirkeln sluten.

För alla som anser att det är förenat med stor orättvisa att nämna bara durspelsstämmor ska tilläggas att Eskilstuna spelmansgillets stämma i år äger rum 4 mars och att Smédraget i år arrangeras i Vilsta 1 juli.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaDans Musik
Relaterat