Eskilstuna Skyttemusikkår Foto:

"En klangfull tågresa från Tyrolen till Bayern"

RECENSION

Eskilstunaskyttarna tog med sig sin lördagspublik på en klangfull tågresa från Tyrolen till Bayern. På den slingrande färden mellan Alpernas byar bjöds på lättsam, dråpligt klangfull och påkostad musik. Här fanns marscher, polkor och sprudlande valser, här dök Mozarts Förbundshymn upp och vokalartisten Mathilde Stavenhaug medverkade med skönsång i potpurrier ur Vita Hästen och Sound of music till publikens stora förtjusning. Som röd tråd denna resa klingade marschrytmen med kraftfull profil.

Väl framme i Bayern, antog maestro Strömberg rollen som sångsolist, trumpetsolist och allsångsledare, där programmet kastades mellan polkor, marscher och musik av ölvisekaraktär. En charmig vals med tre solotrumpeter rev ned applådåskor, och särskild eloge ges till Skyttarnas dirigent för sin aldrig sinande entusiasm som ansvarig ledare, idekläckare och trumpetsolist i alla möjliga och omöjliga sammanhang!

Som primus motor för denna idag klassiska orkester för Strömberg sina blåsarsuveräner till oanade toppar varje konsert. Dessa utomordentliga blåsare och slagverkare har en repertoar som är hisnande stor och alltid förmår imponera stort på sin publik. Så är

Skyttemusikkåren är unik i landet i sin långa obrutna musiktradition. En sliten fras som ”festligt, folkligt och fullsatt” kan läggas till alla de konserter då Skyttarna medverkar. Denna tyrolerkonsert klingade festlig och med gemytlig finess, där den folkliga sydtyska festprofilen blev tydlig. Och som sig bör avslutades denna höstkonsert med allas vår Kgl Södermanlands Regementes marsch, landets mest spelade marsch!

Så skall det vara!

"Skyttarna i Tyrolen" av Eskilstuna Skyttemusikkår

Mathilde Stavenhaug, vokalsolist

Anders Strömberg, dirigent, allsångsledare och trumpetsolist

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaKonsertKulturKultur/NöjeMusik
Relaterat