• En kulturens allt-i-allo. Heikki Kiviaho är förutom musiker också ljudproducent, arrangör, filmare, tekniker och skådespelare.
  • – Att stå på scen och spela är fortfarande det allra roligaste. Hur jag än vrider och vänder på det.
1/

En kulturens allt-i-allo nominerad till kulturpriset

Eskilstuna

Musiker, ljudproducent, ljussättare, arrangör, filmare, tekniker, skådespelare. För sin långa och mångsidiga insats för kulturen, både i Eskilstuna och i resten av landet, har Eskilstuna-Kurirens kulturprisjury nominerat Heikki Kivaho till årets kulturpris.

– Nej men vad säger du? Men okej, vad fint. Jo, jag är väl den klassiska allt-i-allon som jobbat länge med alla möjliga saker och sysslat med kultur i en massa olika former, säger en lätt överraskad Heikki Kiviaho när vi når honom på telefon på Scenkonst Sörmland.

Där har han en 75-procentig tjänst titulerad "tekniker" och det kan innebära nästan vad som helst.

– Just nu sitter jag och klipper en föreställning jag filmat av, i vår ska jag stå på scenen under våra lunchkonserter. Jag servar och hjälper till med lite av varje och försöker hålla alla glada, säger Heikki Kiviaho och låter som att han verkligen har kul på jobbet.

Skådespelat har han också gjort vid ett par tillfällen, bland annat i ett samarbete mellan finskspråkiga Uusi Teatteri och Västmanlands teater.

– Har för mig den hette något med cowboys. Hur som helst spelade jag tjur på en bondgård. Vi gjorde den både på finska och svenska, alla i uppsättningen kunde växla språk.

Även dans har Heikki Kivaho med på sitt CV. Som basist.

– Jag improviserade på basen och dansarna dansade.

I teater- och danssammanhang är det annars mest bakom scenen han hållits i nästan hur många produktioner som helst.

När Judiska teatern i Stockholm satte upp "Hundarna i Prag" för en del år sedan stod Heikki Kivaho för all ljudproduktion.

– Jag satt en hel höst och gjorde musik och röster. Och hundljud.

Hur hamnade du i teatern?

– Jamen, när man spelar letar man alltid efter extraknäck. Man står som tidningskolportör vid Slussen och säljer Aftonbladet och Expressen och sedan kommer någon och frågar: "Skulle du kunna hjälpa till och bära lite grejer på teatern?" och efter ett tag "Kan du inte vara med på scenen också?" Och så trillar man dit. Och jag har svårt att tacka nej. I år har jag försökt att lära mig att det måste finnas en lucka för att hinna ta sig mellan olika jobb. Jag gillar att göra, jag vill bara sätta i gång. Tyvärr glömmer jag ofta bort både det där med transporttid och pengar. Nästa år ska jag försöka gå vidare och träna på att tacka nej...

75 procent på Scenkonst Sörmland alltså. Men det finns nästan 100 procent jobb till i Heikki Kivahos tillvaro. Som basist och sångare i rockbandet Sator har han firat bandets 30-årsjubileum med att födelsedagsturnera hela hösten.

– Hur jag än vrider och vänder på det så är det fortfarande det allra roligaste, att stå på en scen och spela.

I sjutton år bodde han i Stockholm, men i början av 2000-talet gick flytten tillbaka till Eskilstuna.

– Så nu leder Eskilstuna igen. Och stan är sjukt mycket bättre än när jag lämnade den i slutet av 80-talet. Det är så kul när man får besök och de säger "Men åh, vad fint det är här". Jag önskar vi kunde bli bättre på att se det själva också.

Eskilstuna-Kuriren kulturpris

Utdelas årligen till en person eller sammanslutning som har koppling till, eller verkar i Eskilstuna-Kurirens spridningsområde. Kulturpristagaren utses av en jury bestående av Charlotta Steneskog, Eskilstuna-Kurirens stiftelse, Jimmie Näslund, koncernchef, Eva Burman, chefredaktör, Catarina Nitz, kulturredaktör, Maria Hallberg, intendent Ebelingmuseet, Ismo Railisson, musikproducent Scenkonst Sörmland och Peter Torsén, musiker.

Totalt nomineras fyra kandidater. Tidigare har vi presenterat gitarrbyggaren David Sundberg, konstnären och barnboksförfataren Sara Lundberg och musikern och pedagogen Sanna Andersson.

Vinnaren av Eskilstuna-Kurirens kulturpris 2017 avslöjas fredagen den 22 december.

Heikki Kiviaho

Är: Musiker och allt-iallo på Scenkonst Sörmland.

Född: I Finland, kom till Sverige som treåring.

Bor: Eskilstuna.

Aktuell: Nominerad till Eskilstuna-Kurirens kulturpris. Turnerar med 30-årsjubilerande Sator.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaKultur/NöjeMusikfilmteater
Relaterat