Redan innan årets nominerade till Augustpriset tillkännagivits antydde kritiker och experter att Steve Sem-Sandbergs roman "W" borde ligga bra till i den skönlitterära kategorin. När pristagarna nu snart tillkännages är boken en given favorit hos några av de experter som TT har varit i kontakt med.

"Hans skildring av soldaten Woyzeck är romankonst på en annan nivå än det mesta som ges ut i Sverige, definitivt i en helt egen klass bland årets nominerade," skriver Malin Ullgren, litteraturredaktör och kritiker på DN, i ett mejl till TT.

Författaren och litteraturkritikern Eva Ström ser även hon Sem-Sandbergs skildring av ett soldatöde i 1800-talets krigshärjade Europa som en lågoddsare.

Artikelbild

| Författaren Patrik Svenssons "Ålevangeliet" ses som en av favoriterna i fackbokskategorin. Arkivbild.

Det är den bok av de nominerade som förfaller mig vara tyngst, och den har fått bra recensioner. Han har fått pris en gång tidigare, men det bör inte ha någon betydelse. Väljer juryn i stället en debutant, vilket ju sker ibland, så tror jag att Daniel Gustafssons "Odenplan" ligger bra till, säger hon.

"Europeisk toppnivå"

Jonas Eklöf, chefredaktör för Vi Läser, spår att en bred roman får priset.

Det blir antingen Steve Sem-Sandberg eller Nina Wähä. Sem-Sandberg är en otrolig romanförfattare, hans sätt att blanda dokumentärstil med berättande prosa är otroligt skickligt. Jag tycker han är uppe på något slags europeisk toppnivå, säger Jonas Eklöf och fortsätter:
Artikelbild

| Nina Wähäs "Testamente" är också den en favorit i den skönlitterära kategorin. Arkivbild.

Nina Wähäs "Testamente" är något helt annat, det är en läsfest till roman som man dras med i och som väcker stora känslor.

Kulturjournalisten Lina Kalmteg tror att det blir en bred episk roman som kammar hem Augustpriset i den skönlitterära klassen.

Artikelbild

| Sara Stridsberg och Sara Lundbergs "Dyksommar" kan bli årets svenska barn- och ungdomsbok, enligt experterna. Arkivbild.

Jag tänker att antingen Nina Wähäs berättarkalas "Testamente" – om den stora familjen i Tornedalen, eller Steve Sem-Sandbergs "W" blir Augustvinnare, säger Lina Kalmteg.

Bok om ålen favorit

I den facklitterära klassen nämns Ingrid Carlbergs "Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris" och "Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf" av Anna-Karin Palm som två starka kandidater. Men störst chans på priset har ändå "Ålevangeliet", enligt experterna.

Jonas Eklöf tror att Patrik Svenssons djupdykning i mysteriet kring ålen kammar hem priset för den proffsiga blandningen av fakta och berättande prosa. Att "Ålevangeliet" dessutom ligger rätt i tiden med dess miljömedvetna skildring av en utrotningshotad art stärker bokens chanser, menar Jonas Eklöf.

Per "PeKå" Englund, publisher på tidningen Svensk Bokhandel, är inne på samma spår.

Det är fantastiskt hur Patrik Svensson lyckats varva intressant, och för mig tidigare okänd, fakta om ålen med egna berättelser om relationen till sin pappa. Även bakom boken om Nobel ligger ju ett enormt researcharbete, också det är en fantastisk bok. Egentligen är alla kandidater starka, så det är oerhört svårt att sia om. Jag är glad att jag inte sitter i juryn, säger Englund.

Kan ha en fördel

Eva Ström menar också att "Ålevangeliet" kan ha en fördel i årets fackbokskategori.

Man skulle ju kunna tänka sig att juryn, för att undvika att hamna i en situation där det ifrågasätts varför man prioriterade en bok om Alfred Nobel framför en om Selma Lagerlöf, eller det omvända, i stället väljer en om ålar. Men man kan ju aldrig helt säkert veta hur en jury resonerar, säger hon.

Vem som kan tänkas få pris i barn- och ungdomsklassen tycks vara svårare att förutspå. Här varierar favoriterna i högre grad hos de experter som TT har pratat med.

Om Jonas Eklöf själv fick välja vore det "Sen kom vintern" av Per Gustavsson – men Augustjuryn tänker nog annorlunda, enligt Eklöf.

Jag tror på "Vänta på vind" av Oskar Kroon, det skulle vara lite av en skräll. Annars blir det nog "Dyksommar" av Sara Stridsberg och Sara Lundberg, säger han.

Per "PeKå" Englund tror att "Mitt storslagna liv" ligger bra till.

Jag undrar om det inte är dags för Jenny Jägerfeld nu. Hon har varit aktuell flera gånger tidigare och blandar svåra ämnen med humor och värme på ett väldigt fint sätt, säger han.

Enligt Eva Ström lär Sara Olaussons "Jordgubbsbarnen", om barnen som blir kvar i Rumänien när föräldrarna åker till Sverige, ha god chans. Så även "Dyksommar".

De böckerna har fått fin uppmärksamhet, så jag lägger min röst på någon av dem, säger Eva Ström.