Till vänster, en bild av Carolina Falkholts målning på skolan i Nyköping, kallad Övermålning. Till höger en skärmdump av ”No time 4 ball$$” från Carolina Falkholts instagramkonto.

Falkholts nya peniskonstverk övermålat av hyresvärd i New York

Sörmland

Carolina Falkholts konst är i blåsväder igen. Hennes snippmålning på en skola i Nyköping blev en het politisk potatis för några år sedan. Denna gång gäller det en flera meter stor fasadmålning i New York föreställande en penis – som nyligen målades över av hyresvärden.

För fyra år sedan beställde Nyköpings kommun en väggmålning till en högstadieskola i kommunen av konstnären Carolina Falkholt. Målningen föreställde en abstrakt kvinnokropp i rött och lila med en tydlig snippa i mitten av målningen. Kommunen ville först måla över konstverket när de förstod att det föreställde ett kvinnligt könsorgan. De beslutade sig sedan för att täcka över det men ett år senare avtäcktes det och visades åter på elevernas begäran.

Våren 2017 ställde konstnären ut i Eskilstuna och visade upp sin utställning "Ord ljud kön".

– Jag har utvecklat ett mer naturalistiskt måleri sedan Nyköping, sa Carolina Falkholt då.

Nu skapar Carolina Falkholt, eller snarare hennes konst, återigen rubriker. Den här gången i USA där hon fick i uppdrag att måla en fasadmålning på ett stort hus. Och eftersom hon redan målat flera snippor och vaginor blev det den här gången en penis.

Konstverket heter ”No time 4 ball$$” och föreställer en snopp utan pungkulor.

– Jag kände att det behövdes en snopp, säger hon till The Guardian och fortsätter med att återge artisten Judith Bernsteins ord:

– Om en snopp kan komma in i en kvinna, kan den komma upp på en vägg.

Men så enkelt var det inte. Målningen, som hon färdigställde på två timmar under julafton, var övermålad onsdagen efter. Husets hyresvärd hade beslutat att måla över den då den ansågs stötande, rapporterar Dagens Nyheter.

– Som graffitikonstnär är en van vid att ens verk försvinner och jag var beredd på att det här verket skulle väcka mycket känslor. Jag vet inte om det kanske är fastighetsägaren som fått för mycket press från arga föräldrar eller liknande, säger Carolina Falkholt i en intervju med Expressen.

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

KonstKulturKultur/Nöje
Relaterat