Dag Lundin, tonsättare bosatt i Strängnäs, är tredje generationens musiker. Både pappa och farfar var militärmusiker vid Sörmlands regemente.

Fem Dag Lundin-verk uruppförs i Täby

Musik

Nu uruppförs fem verk av Strängnäskompositören Dag Lundin under en och samma konsert.

– Det allra bästa är att jag själv inte gjort ett dugg för att konserten ska komma till. Jag har bara ställts inför fullbordat faktum, säger en Dag Lundin som självklart kommer att finnas bland lyssnarna när det är dags.

Musiken framförs i Näsbypark kyrka i Täby den 26 juli och initiativet kommer från församlings kyrkomusiker Stefan Ydefelt som hörde av sig till Dag Lundin och berättade om sina konsertplaner.

– Ydefelt är pianohistoriker och hade läst ett informationshäfte om min musik och tyckte det fanns en del spännande saker som borde uppföras.

Programmet, som fått namnet "Fåglars flykt i vibrerande toner" kommer att innehålla kammarverk komponerade av Dag Lundin och för fem av verken blir det alltså urpremiär.

– Samtliga verk är skrivna mellan åren 2000 och 2010 och solisterna som kommer att framföra verken är några av Stockholms mest meriterande.

De fyra solisterna är operasångerskan Hanna Wåhlin, flöjtisten Sareida Hildebrand, pianisten Solveig Wikman och slagverkaren Olle Pettersson.

De verk som framförs i Näsbypark kyrka är "Fågelliv" med text av Harald Åström, tre romanser ur "Den sista dagens morgon" med text av Bo Zetterlind samt "Notturno Atlantis", "Ikaros flykT", "Sommarvandringar" och "Fru Musicas vingård".

– Att få fem verk uruppförda tillsammans med det större kammarverket "Fågelliv" hör till ovanligheterna, det tyckte de till och med på STIM i Stockholm, säger en glad Dag Lundin.

Läs mer om dessa ämnen

Kultur/Nöje