• Folk och Kultur drar i gång i Munktellstaden om prick ett år. Under tisdagens uppstartsmöte fanns projektledaren Linde Sjöstedt på plats. Tillsammans med Martina Käck från eventbyrån Meetagain och Jennifer Pettersson från Green Hat People, ett teambuildingföretag, berättade hon om planeringen. Foto:
  • Workshop. Birgitta Edvardsson, Eskilstuna stadsbibliotek, Kerstin Selén, Sensus och Lena Gustafsson, Teatercentrum, funderar över kulturkonventets upplägg. Foto:
1/

Första steget mot Folk och Kultur

Eskilstuna

Om ett år prick riktas hela Sveriges blickar mot Eskilstuna då konventet Folk och Kultur drar i gång. På onsdagen hölls uppstartsmöte på Lokomotivet där 120 kulturaktörer träffades för att påbörja planeringsarbetet.

I februari valåret 2018 står Eskilstuna värd för Sveriges allra första kulturkonvent. Namnet är lånat från försvarskonferensen Folk och Försvar som varje år samlar politiker och journalister i Sälen för att diskutera försvarsfrågor. Ii Eskilstuna ska det handla om kultur i alla dess former och arrangörernas förhoppning är att få upp samtliga partieldare på banan för att känna dem på den kulturpolitiska pulsen.

— Folk och Kultur ska bli ett kulturpolitiskt konvent som lyfter de allra viktigaste kulturfrågorna, säger projektledaren Linde Sjöstedt.

Men konventet ska inte nöja sig med att sitta vid konferensbord och diskutera. Hela Eskilstuna ska märka av att kulturen är i högsätet under de fyra dagar som Folk och Kultur pågår. Kommunen ska förhoppningsvis bada i teater, dans och musik under konventet.

Redan har idéer rullat in till projektledningen om hur Folk och Kultur ska uppmärksammas. Ett förslag är att spela en och samma pjäs i samtliga landets residensstäder vid exakt samma tidpunkt under invigningsdagen.

— Men alla idéer och synpunkter är välkomna, betonar Linde Sjöstedt.

Enda kravet är att innehållet platsar under FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna.

— Det gäller även de organisationer som deltar. Vi kommer att granska att samtliga lever upp till det.

Ledord för konventet är inkluderande, förnyande och överraskande och under tisdagens uppstartsmöte fick deltagarna bland annat workshoppa om vad som kan tänkas rymmas under de begreppen.

Åsa Kratz, ordförande i Sveriges länsteatrar och sörmländskt landstingsråd, har varit drivande bakom beslutet att placera konventet i Eskilstuna.

Är du glad nu?

— Ja, jag är jätteglad, men jag har lite ångest också. För nu är det på riktigt. Nu bjuder vi in Sveriges alla kulturaktörer och hoppas på att Eskilstuna ska myllra av olika typer av kulturyttringar i februari nästa år. Dessutom vill vi ha partiledarna på plats för att få svar på hur de ser på kulturen som en del i samhällsbygget.

Valet av tidpunkt är noga avvägt.

— Vi ville hitta en tid då inte en mängd andra evenemang pågår.

Enligt planerna kommer Folk och Kultur dock att göra en liten mellanlandning på Gotland i sommar under politikerveckan i Almedalen för att göra reklam för 2018 års konvent i Eskilstuna.

Folk och Kultur

Hålls 7–10 februari 2018 i Munktellområdet i Eskilstuna. Blir, om allt går planenligt, årligen återkommande.

Bakom kulturkonventet står Läns­teatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas samarbetsråd.

En projektgrupp från de tre instanserna arbetar nu för högtryck med seminarier och program.

För det praktiska genomförandet har eventbyrån Meet again anlitats.

Kulturrådet och myndigheten för kulturanalys stöttar ekonomiskt, liksom Postkodlotteriet och Nätverkstan i Göteborg.

Eskilstuna kommun bidrar med en miljon kronor.

Läs mer om dessa ämnen

Kultur