Krönika Ni har väl inte missat den svenska tv-serien "Fartblinda" med Julia Ragnarsson och Matias Varela i huvudrollerna?

Den handlar om en profilerad ekonomijournalist som i smyg har en relation med den gifte chefen för den bank hon granskar. Knappast ett scenario som på pappret verkar rimligt.

Faktum är att inte ens Cecilia Neurath, författaren bakom romanen "Fartblinda" som tv-serien bygger på, kände sig hemma i den plotten.

Cecilia Neuraths bok är löst baserad på hennes egen granskning av en av Sveriges största bankskandaler, HQ Bankkraschen. Huvudpersonen, Bea Farkas, är delvis modellerad efter henne själv och har inte ihop det med någon bank-vd.

Men när boken blev manus skruvades historien ett par varv till och när tv-tittaren får träffa Bea Farkas i Julia Ragnarssons gestalt är hon en cool, kompromisslös reporter som ger allt både på jobbet och i de hemliga mötena med ST-bankens vd, Peder Rooth (Matias Varela).

Det funkar riktigt bra. Det slår gnistor om Julia Ragnarssons hårt blonderade (Julia Ragnarsson har berättat i en intervju i Expressen att håret efter några blekningar började ramla av.) och sminkade Bea som, även om hon inte ser ut som man tänker sig att en ambitiös och påläst ekonomijournalist ska göra, både är trovärdig och älskvärd.

Kemin med Matias Varela är på plats, och då spelar det ingen roll om jag inte riktigt känner igen mig i scenerna från Bea Farkas arbetsplats, ekonomiredaktionen på en nationell morgontidning.

I "Fartblinda", som visas i CMore och TV4, medverkar bland annat även Julia Dufvenius i rollen som bankchefens fru, liksom och Kajsa Ernst och Claes Månsson som personer kopplade till banken. "Fartblinda" är ett av höstens tv-måsten.