• Varje låt bäddas in av musikalisk finurlighet och lekfullhet av de samspelta musikerna på scen. Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Turnén ”Timo sjunger Ted” var en av Sveriges mest bokade akter under sommaren 2016 och även här är kvällen slutsåld. Foto:
1/

Gåshud när Timo sjunger Ted

Recension

Timo Räisänen är en Göteborgsfödd musiker, som slog igenom stort med låten Fear No Darkness Promised child och vann även tv-programmet Alla tiders hits 2013 med schlagerlåten Lyckliga gatan. Han rör sig obehindrat mellan rock, pop och klassisk musik och är också en uppskattad liveartist med sin energiska scenpersonlighet.

Här på den intima livescenen vid Skottvångs Grufva är det musik av Ted och Kenneth Gärdestad som gäller. Kvällens varma sommarvindar, mitt i den gröna sörmländska skogen, ger en perfekt inramning åt de klassiska låtarna. För konserten är magiskt bra, en sån här konsert som jag önskar att man hade framför sig.

Mitt i ”Angela” får vi en uppdiktad och superrolig historia om hur textarbetet kan ha gått till runt textraden ”Jag behöver en kick av ett pajkast mitt i prick”. ” Foto:

Timo sätter genast tonen med sitt finurliga, lite lätt svamliga mellansnack och energiska konsertspråk. Han lever sig in i varje låt, ibland så till den milda grad att han behöver pausa låtarna för att prata lite kring en textrad som känns extra banal. För det var inte en klockren raksträcka till att göra en coverplatta med Gärdestadslåtar. Nej, här får vi en ärlig berättelse om hur skeptisk Timo var inför projektet att tolka dessa klassiker. Han tänkte absolut vägra att köra Jag vill ha en egen måne och gör sedan självklart en otroligt fin version av låten. Publiken uppmuntras också att inte applådera hans dumhet, men självklart applåderar publiken när en artist bjuder på sig själv, retas OCH samtidigt spelar musik i världsklass.

Timo och de begåvade musikerna Martin Schaub och Martin Holmlund är tajta och samspelta vilket ger låtarna en ytterligare dimension. Låtarna är självklart välkända, men har ändå fått en egen prägel. De har skickligt timofierat låtarna, så att när kvällen är slut känns det som om han har kört sin egen musik. Han spelar också Kampen och Härligheten från egna skivan, Tro, hat, stöld, vilket passar finfint in i kvällens repertoar.

Det är otroligt svårt att välja en favorit, då varje låt är som en liten musikalisk ljuvlig pärla. Det svänger som sjutton i ”Eiffeltornet” och ”Kom i min fantasi” är ren pop sjungen med härligt smittande energi. Det avskalade och vackra arrangemanget i ”Jag vill ha en egen måne” berör och den underbara versionen av ”Come give my love” tycker jag här blir bättre än originalet. Avslutningsvis får vi en helt ljuvlig och gåshudsframkallande version av ”För kärlekens skull”. Jag törs säga att Timo Räisänen är en av Sveriges bästa liveartister. Har du möjlighet, se honom.

Timo sjunger Ted

Plats: Skottvångs Grufva, en av Sveriges vackraste konsertplatser och även framröstad som en av Sveriges bästa livescener.

Antal: Slutsålt

Läs mer på www.skottvangsgrufva.com om deras kommande konserter. Du läser mer om Timo på www.timoraisanen.com

Läs mer om dessa ämnen

Skottvångrecension