Candlemass är nominerade i kategorin bästa metalframförande för låten "Astorolus – the great octopus", med Tony Iommi som gästartist.

Svenska Tove Lo är i sin tur nominerad i kategorin årets video för "Glad he's gone".

Flest nomineringar har dock amerikanska Lizzo. Under året har hon hyllats för sitt album "Cuz I love you" och när Grammynomineringarna presenterades återfanns hon i åtta kategorier. Det är första gången en ny artist dominerar nomineringarna sedan 2004 då en färsk Kanye West kammade hem tio nomineringar, konstaterar Billboard.

Artikelbild

| Lizzo dominerar årets Grammynomineringar. Arkivbild.

"Det har varit ett otroligt musikår och jag är så tacksam för att ens få vara en del av det", skriver Lizzo på Twitter.

Efter Lizzo kommer Billie Eilish och Lil Nas X, både med sex nomineringar vardera.

Yngst någonsin

För första gången i Grammyprisernas 62-åriga historia är två artister nominerade i de fyra största kategorierna: Lizzo och Billie Eilish kan båda få pris för bästa album, skiva, låt och som bästa nykomling.

Artikelbild

| Billie Eilish släppte sitt debutalbum "When we all fall asleep, where do we go?” tidigare i år. Arkivbild.

Den blott 17-åriga Eilish är dessutom yngst någonsin att bli nominerad i dessa fyra kategorier. Lizzo, Eilish och den 20-årige rapparen Lil Nas X är också alla tre nominerade i kategorien bästa nykomling och Los Angeles Times beskriver dem som en ny generation artister och en indikation på att jurymedlemmarna försöker se till andra artister än vita äldre män.

Eilish släppte tidigare i år sitt debutalbum "When we all fall asleep, where do we go?” som inte har lämnat Billboardlistans topp tio-lista sedan det nådde lyssnarna i mars.

Max Martin på ett hörn

Ytterligare några nomineringar har Sverigeanknytning: Max Martin och Ilya Salmanzadeh har varit med och skrivit musik till Ariana Grandes album "Thank u, next" som är nominerat till årets bästa album.

Ilya Salmanzadeh är även en av låtskrivarna till Beyoncés "Lejonkungen"-låt "Spirit", som är nominerad till bästa popframförande. Salmanzadeh är för samma låt också nominerad i låtskrivarkategorin bästa låt skriven för visuell media.

Den tidigare chefsdirigenten för Göteborgs Symfoniker, Gustavo Dudamel, är nominerad i kategorin bästa orkesterframträdande och Johan Rencks tv-serie "Chernobyl", närmare bestämt den isländska kompositören Hildur Gudnadóttir, kan få en Grammy för bästa soundtrack.

Årets Grammygala hålls den 25 januari.