– Jag firade lite lugnt med familjen, säger han när vi når honom på telefon i Lännaskogarna.

Arild Andersson vann en Guldbagge i klassen bästa visuella effekt för filmen "Aniara", baserad på Harry Martinssons diktepos från 1956. Priset fick han tillsammans med övriga två i sitt VFX-lag ( VFX står för visual effects),  Per Jonsson och Andreas Wicklund.

Totalt fick "Aniara" fyra Guldbaggar -  bästa regi, bästa kvinnliga huvudroll, kvinnliga biroll och så bästa visuella effekter.

Artikelbild

| Hugo Lilja och Pella Kågerman belönades för bästa regi i filmen "Aniara" vid Guldbaggegalan 2020 på Cirkus.

Det innebär att rymdfilmen fick lika många utmärkelser som storfavoriten "And then we danced", regissören Levan Akins georgiska dansdrama som belönades med baggar för bästa film, bästa manus, bästa manliga huvudroll och bästa foto.

Förhandstippade ”And then we danced” slog  därmed Jesper Ganslandts ”438 dagar”, Roy Anderssons ”Om det oändliga”, Anna Eborns ”Transnistra” och Jon Holmbergs ”Sune – best man”.

Huvudrollsinnehavaren i "And then we danced", Levan Gelbakhiani, gestaltar en homosexuell dansare. I hans hemland Georgien har filmpremiären kantats av protester där filmens innehåll fördömts.

– Det här har förändrat mitt liv helt. Tack Levan (Akin), du har öppnat så många dörrar för mig. Och tack Sverige för att ni har byggt den här viktiga bryggan mellan våra länder, sade han i sitt tacktal.

Artikelbild

| Strängnäsbon Arild Andersson firade sin Guldbagge på hemmaplan.

Upprymda var också skaparna av det dystopiska  ”Aniara”.

Regissören Pella Kågerman sade i sitt tacktal att hon misstänker att prisgalornas tid är förbi och förtydligade efter galan för TT:

– Jag gick ut och tänkte att ”det här var så fel”. Vi tyckte att Levan skulle vinna, eller egentligen Roy för att han är äldre. Jag kan inte hjälpa min känsla i bröstet, att den här baggen kanske gick fel. Men vi är väldigt glada för den, sade Pella Kågerman.

Programledaren Emma Molin inledde Guldbaggegalan med ett dansant medley av Tomas Ledin-låtar, inspirerat av bioaktuella musikalen ”En del av mitt hjärta”. Den filmen hade chansen att ta hem Guldbaggens publikpris men Ledin-gänget fick se sig slaget av Jöback-gänget och ”Jag kommer hem igen till jul”.

Årets hederspris gick till mångsysslaren Lasse Åberg.

Priset Gullspiran, som delas ut till en person eller organisation för insatser inom barnfilm, gick till animatören och ”Bamse”-regissören Christian Ryltenius, som också är aktuell med nya filmen om Pelle Svanslös.