Handduksbalett i bastun med storstövlarna på

Eskilstuna

Fullsmockade bänkrader på Eskilstuna teater - sånt händer inte varje dag. Men när fem tornedalingar hoppar ur kläderna och kör balett på bastulaven, då jäklar fylkas det framför tiljan!

Till en del beror det förstås på den populära tv-serien "Bastubaletten" som gjort de svårmodiga pojkarna med handduk runt magen kända över hela vårt avlånga land.

Det vilar en mystik runt den ångande saunan, en kraft som inte bara öppnar upp hudens porer utan också de mest tillknäppta av sinnen - och nu är vi inne på de tornedalska männen, som åtminstone enligt den gängse genrebilden inte får ur sig något annat än "jo", vilka spörsmål som än kommer på tal.

Om jag inte själv alldeles nyligen stött på en psykiatriker som påstod att ett par timmar i saunan gör mer nytta än ett par, tre år på terapisoffan skulle jag ställa mig gravt tvivlande. Men uppenbarligen är det sug i ångan!

Nu tycker jag väl inte att teaterversionen tillför så mycket mer på temat "män talar uppriktigt i bastun" än vad vi redan sett på tv, eller i den fantastiska finska filmen "Den nakna mannen". Men OK, visst bjuder handdukskillarna på en stunds lättsam underhållning när de visar upp sina ytterst normalsvenska kroppshyddor i svajande dans. Utan balettskor. Men med storstövlarna på.

Eftermiddagens allra största behållning är ändå riksspelmännens riviga lirande på dragspel och fiol. Norrbotten och Tornedalen när det är som bäst!

Eva Axelsson

Balett

"Här dansar vi inte! Bastu+Balett"

På scenen: Henry Huuva, Bengt Niska, Bengt Aili samt riksspelemännen Fredrik Hangasjärvi och Daniel Wikslund.

Koregrafi: Justine Kirk

Eskilstuna Teater

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Balett¨NöjeKulturteater
Relaterat

Mest delat denna vecka