• Luke Elliot. Foto:
 • Amerikanske singer/songwritern Luke Elliot Foto:
 • När Markus Krunegård avslutade Gainesville var det packat med folk på Strömsholmen. Foto:
 • Adam Olenius i Shout Out Louds. Foto:
 • Sångaren och gitarristen Adam Olenius och gitarristen Carl von Arbin i Shout Out Louds. Foto:
 • Många vill dansa och sjunga framför scenen när Shout Out Louds spelade. Foto:
 • Pernilla Andersson sjöng sånger hon skrivit om sina föräldrar, men även tolkningar av Evert Taube och Ulf Lundell. Foto:
 • Pernilla Andersson. Foto:
 • Tove Wikström från Eskilstuna inledde. Foto:
 • Publiken fick uppleva långa stunder av solsken men även en och annan regn- och åskskur under eftermiddagen. Foto:
 • Good Harvest spelade bland annat sin hyllade tolkning av Joni Mitchells "Woodstock". Foto:
 • Hanna Järver sjöng med sitt band på Gainesville på lördagseftermiddagen. Foto:
1/

Gainesville – mer mys än party

Recension

Brassestolar och tillbakalutade sällskap i klungor som njöt av handplockad musik. Under lördagen intog festivalen Gainesville Strömsholmen i Eskilstuna, en ö som totalt bytt skepnad från fredagskvällens ösiga party, där eurodisco och tribute-band fick storpubliken att dansa och festa loss.

Gainesville arrangerades i år för tredje gången i Eskilstuna, och den här gången bakade man för första gången ihop musikfestivalen med Parkfestivalen och införde fritt inträde.

Redan tidigt på eftermiddagen inleddes programmet av lokala singer/songwritern Tove Wikström.

Och sedan var det alltså dags för Hanna Järver, Indiepopdrottningen som har tagit täten när det gäller att ge röst åt unga människor som brottas med starka känslor, knepiga relationer, stora livsfrågor och det mitt i en vardag som alla kan känna igen sig i.

En publik på något hundratal ville se och höra henne sjunga låtar från sitt debutalbum "So Long" och genombrottslåten "Alabamatröjan".

Hanna Järvers musik fungerar väldigt bra i lurarna när man bara vill vara ensam och stänga omvärlden ute. Live på Strömsholmens scen lät det bra, men den där totala närkontakten mellan Järver och lyssnarna uppstod aldrig.

Man må tycka vad man vill om americana-duon Good Harvest, som var nästa akt på Gainesvillescenen. Men det går inte att ifrågasätta bokningen.

Hanna Enlöf och Ylva Erikssons sound, som bygger på fulländad stämsång och akustiska gitarrer i den amerikanska countrypop-traditionen och en ljummen eftermiddag i gröngräset, är en perfekt matchning, och publiken växte sig större och större.

Good Harvest spelade några nya låtar och sånger från sitt debutalbum och så klart sin tolkning av Joni Mitchells "Woodstock", som gjorde duon känd.

Dessutom hade Good Harvest tur, strax efter det att duon klev av scenen bröt ett åskväder och en kraftig regnskur ut.

Luke Elliot, hyllad och hajpad amerikansk singer/songwriter, bjöd på skrovlig skönsång, djupt allvar och svärta. Han nämns ibland ihop med namn som Leonard Cohen, Tom Waits och Nick Cave. Och jovisst, man kan höra varför, men han är sin alldeles egen artist.

Den stiligt klädde Elliot, som spelat piano sedan barnsben, gjorde sin första solospelning i Sverige på Strömsholmen. Ensam på scenen med sina sorgliga sånger, sitt piano, sin gitarr och en nästan påträngande röst, infriade han publikens förväntningar. Att det regnade lite gjorde inget, Luke Elliot åkallade själv dropparna i låtar som "Let it rain on me".

Under hand växte hans framträdande till något större, och hans egna sånger, ofta episka ballader och hans tolkningar av Tim Hardins klassiker "Reason To Believe" och "Boom Boom Mancini" av Warren Zevon kröp in under huden där de kommer att stanna kvar.

Luke Elliot berättade själv från scenen att han kommer att göra en Sverigeturné med fullt band i oktober. Något att se fram emot, liksom hans kommande album som planeras släppas i februari nästa år.

Pernilla Andersson bjöd på en show som innehöll nästan lika många berättelser som sånger. Publiken fick höra mycket om vissångarens och låtskrivarens pappa och mamma och anekdoter om möten med bland andra Ulf Lundell, Sven-Bertil Taube och en ambitiös och nyutexaminerad marknadsförare i musikbranschen. Till alla stories hade Pernilla Andersson kopplat låtar och det blev ett personligt och underhållande möte mellan Andersson och publiken medan solen gick ner.

Shout Out Louds på en gång uppsluppna och eftertänksamma pop lockade storpublik, och bara någon låt in i programmet blev det allsång och dans framför scenen, men bandets energi och låtkatalog kan inte mäta sig med Gainesvillefestivalens kung, som krönte årets upplaga av Gainesville.

När Markus Krungegård och hans band strax för midnatt inledde sin show hade både värmeböljan och åskmolnen tillfälligt dragit bort från Strömsholmen. I stället hade drösvis med fans strömmat till och Markus Krunegård blev helt enkelt en riktig skiva.

Krunegård är väldigt bra live, och i stort sett alla hans låtar förvandlas till självklara allsångshits. Det blev en riktig urladdning som gjorde det lättare att andas.

Gainesville 2018

Markus Krunegård

Hanna Järver

Luke Elliot

Shout Out Louds

Pernilla Andersson

Good Harvest

Tove Wikström

Strömsholmen Eskilstuna

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaStrömsholmenKonsertKultur/Nöjefestival musik
Relaterat