• Eva Salomonsson tillsammans med sin målning "Mr Discontent" som visas hos Konstfrämjandet. Foto:
  • Bilderna ser ut som porträtt av riktiga människor men är sprungna ur konstnärens fantasi. Foto:
  • "Mr Discontent" ger missnöjet ett ansikte. Foto:
  • Missbruk, fåfänga och skvaller är egenskaper som Eva Salomonsson utforkar i sina målningar. Foto:
1/

Hon ger fördomar ett ansikte

Konst

Hur ser en fåfäng människa ut? Eller en skvallertant, vinnarskalle eller surgubbe? I utställningen "Only human" har Eva Salomonsson fokuserat på mänskliga egenskaper och gett dem ansikten.

I Konstfrämjandets galleri i Munktellstaden i Eskilstuna kan besökare träffa "The Gossip seeker", "Mrs Worried" och "Mr Discontent". De är inga verkliga människor, utan titlar på Eva Salomonssons stora akrylmålningar som visas från och med lördag den 25 augusti och två veckor framåt.

Utställningen "Only human" består av nio målningar som vid en första anblick ser ut som porträtt av människor i olika situationer.

– Men det är ingen som är avmålad, utan bilderna kommer ur min fantasi, säger Eva Salomonsson.

Bilderna skulle kunna beskrivas som manifestationer av våra fördomar och föreställningar om andra människor, och av vårt behov av att förse våra medmänniskor med olika etiketter och placera dem i fack.

Eva Salomonsson berättar om hur hon tänkte när hon skapade bilden "Mrs Worried", som föreställer en ganska ung kvinna med ett vaksamt och lite sorgset ansiktsuttryck.

– Hon oroar sig för allt, och alldeles säkert för sina barn, allt de kan råka ut för. Sådana personer har jag träffat och jag har det också i mig själv. Vi har alla lite av alla de här egenskaperna, säger hon.

Alla målningar i utställningen är nya, och aldrig tidigare visade. Eva Salomonsson finns på plats i galleriet under lördagens vernissage. Utställningen pågår till den 6 september.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaMunktellstadenKonstKultur/Nöje
Relaterat