Hon väcker liv i en seriemördare

Musikal

Musikalartisten Anette Belander har setts i många stora svenska musikaluppsättningar det senaste decenniet. Nu vill hon gå vidare och satsa mer på skådespeleri.

Men först ska hon se till att Henrik Dorsin mördas åtta gånger på Oscarsteaterns scen i den nya musikalen "Gentlemannen".

Det är mycket nu för Anette Belander. Förutom att hon i dagarna avslutar en skådespelarutbildning vid Stockholms dramatiska högskola (det som tidigare kallades scenskolan), har hon spelat en roll i musikalen "Billy Elliot" på Kulturhuset Stadsteatern hela hösten samt börjat repetera rollen som Miss Marietta Shingle i "Gentlemannen".

— Det har varit ganska tufft, inte bara för mig, utan för min familj, min man har fått ta mycket ansvar för våra två barn, säger Anette Belander när vi träffar henne i hemorten Åkers Styckebruk.

— Men det har varit roligt och lärorikt också, säger Anette Belander med sin vackra och klangfulla röst som hon håller i trim genom dagliga övningar och har lärt sig att modellera som hon vill.

Anette Belander har haft en hektisk höst, med studier vid Stockholms dramatiska högskola och en roll i musikalen "Billy Elliott" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Parallellt med det har hon pluggat manuset till den nya musikalen "Gentlemannen". Foto:

Som Miss Shingle i "Gentlemannen" får hon stor användning för sin röst - dels i ett par stora sångnummer och dels i de talade partierna. Anette Belander spelar nämligen byns skvallertant.

— Miss Shingle är en äldre dam, så jag får spela en person som är lite äldre än jag. Hon fungerar som en sorts storyteller och är den som drar i gång hela historien, säger Anette Belander.

"Gentlemannen" handlar om Monty Navarro (Andreas T Olsson) som plötsligt får veta att han egentligen tillhör den adliga släkten D’Ysquith. Miss Shingle upplyser Monty om att det står åtta släktingar mellan honom och adelstiteln och planterar därmed en idé hos honom om att mörda alla dessa släktingar.

Släktingarna spelas allihop av Henrik Dorsin, som kommer att göra många kostymbyten, bära en massa olika peruker, tala en mångfald av dialekter med olika röster - allt i ett rasande tempo.

  • I "Gentlemannen" spelar Anette Belander mot bland andra Henrik Dorsin. Foto:
  • Anette Belander ska spela skvallertant i musikalen "Gentlemannen" med Henrik Dorsin, Suzanne Reuter och Andrea T Olsson på Oscarsteatern. Foto:
1/

Medverkar i föreställningen gör också Suzanne Reuter som hustru till en av släktingarna och Emmi Christensson, som publiken känner från bland annat "The Phantom of the opera".

Förutom mord, finurligt galen humor och storslagen musik innehåller den prisbelönta musikalen också en rejäl dos romantik. "Gentlemannen" har helt enkelt stora förutsättningar att bli vårens stora publikdragare i Stockholm i vår, och det är Anette Belander som gör det stora öppningsnumret i föreställningen.

Nervöst?

— Nä! Det är kul, säger hon.

Anette Belander har stor rutin. Hon har spelat Eliza i "My Fair lady", Kate i "Kiss me Kate" och Lina Lamont i "Singin' in the rain". Hon har varit understudy åt Helen Sjöholm och Sissela Kyle, och gjort stora huvudroller i eget namn. Att hon nu satsat på att fortbilda sig inom skådespeleri hoppas hon ska leda till jobb inom film, teater eller tv-serier.

— Jags kulle vilja ha en roll i någon riktigt bra producerad tv-serie som "Vår tid är nu" eller "Bron". Om jag får drömma helt fritt om framtiden skulle jag vilja vara i en sits där jag slapp söka jobb och fick manus skickade till mig, säger Anette Belander.

Hon ser inga problem med att fortsätta sin tillvaro som frilansande artist med uppdrag inom musikal, dubbning och teater.

— Det är kul att frilansa och det har ju gått bra så här långt, säger hon.

  • Henrik Dorsin och Anette Belander. Foto:
  • Foto:
1/

"Gentlemannen"

Originalets titel: ”A Gentleman's Guide to Love & Murder”Musikalkomedi av Robert L. Freedman och Steven Lutvak.

Översättning till svenska av Calle Norlén.

Regi: Markus Virta.

I rollerna: Henrik Dorsin, Suzanne Reuter, Andreas T Olsson, Anette Belander, Emmi Christensson med flera.

Premiär den 25 januari på Oscarsteatern.

Läs också

( 13 st )

Läs mer om dessa ämnen

Åkers styckebrukKulturKultur/NöjeMusikteater
Relaterat