– Allt fler, både unga och lite äldre, upptäcker hur kul det är att dansa. Det vill vi uppmuntra och dessutom bjuda in till workshops och studiecirklar där man får tips om hur man kan skriva egna låtar och även få hjälp med att spela in dem, säger Eskilstunabon Joakim Ekelund som i hela sin musikerkarriär stått stadigt förankrad i dansbandvärlden - eller på scenen om man så vill.

Som sångare har han frontat dansbandet Kindbergs i tusentals live-spelningar, legat etta på Svensktoppen - med "Ännu blommar kärleken" - och gjort en långa radda tv-framträdanden.

– Man kan väl kalla mig en musikens grovjobbare, säger Joakim Ekelund. Vi dansbandsmusiker gör ju precis allting själva. Kör grejer, bygger scen, lirar upp till dans, sköter skivinspelningar och marknadsför både spelningar och plattor. 

Artikelbild

| "Som dansbandsmusiker är man en musikens grovarbetare och gör allt själv" säger Joakim Ekelund. Kör turnébuss, bygger scen, lirar, marknadsför och sköter inspelningarna.

Men trots att Kindbergs haft ett flertal låtar på Svensktoppen och en entusiastisk publik säger Joakim Ekelund att han ibland dragit sig för att presentera sig som dansbandsmusiker.

Varför det?

– Det har känts lite skämmigt. Kanske för att vi dansbandsmusiker liksom aldrig räknats i finrummen. Det låter ju lite dumt för egentligen är jag väldigt stolt över att vara musiker.

Ja, det låter jättedumt - för en dansbandsmusiker bidrar ju till både folkhälsa och livslust. Och det är därför Joakim Ekelund nu ska ut och "missionera".

– Om inte coronan sätter stopp så drar vi igång med musikaliska träffar under april månad. Alla åldrar är välkomna. Min tanke är att jag ska berätta om mig själv och min karriär och sedan finns möjlighet att prova på både att spela, dansa och skriva låtar.

Om foxtrot var den gängse dansen när Kindbergs drog igång på 1980-talet så dansas det numera lite friare, säger Joakim Ekelund.

– Benämningen är bara fox eller west coast swing. Det är OK att improvisera och dansarna är inte så styrda av takten som tidigare. Sedan tror jag det finns många som vill lära sig bugga, det hoppas vi också kunna få till kurser i.

ABF, Folkets Hus och Parker och Hyresgästföreningen har tillsammans med Redline recordings varit ute på turné med hiphop-bussen i Sverige två säsonger i rad. Genom en mobil studio och flera olika workshops har ungdomar längs med turnéns stopp fått testa på att skriva texter, göra beats och framföra sina låtar för publik. Dessutom har projektet gett unga möjlighet att reflektera över samhällsfrågor. I samma anda startar ABF Sörmland sin dansbandsskola.

 –Vi har inspirerats mycket av hiphop-projektet, berättar Fredrik Pettersson, chef på ABF Sörmland:

 – Där hiphopen kanske primärt är ungdomens och städernas språk och soundtrack är dansbandsmusiken landsbygdens och de något äldre generationernas. Det är folkhemmets soundtrack. Det är spelglädje och hårt arbetande musiker. Det är sommar och folkpark – minnen och samvaro. Men också kulturhistoria och berättelsen om kärlek och sorg, livet och döden. Det är fantastiska förutsättningar för bra kultur och folkbildning.

 Projektet kommer att ha sin bas i Eskilstuna men Joakim Ekelund ser framför sig att han kommer att röra sig i hela länet. 

– Jag vill ut och spela och träffa människor i hela Sörmland som vill spela med mig, dansa och skriva låtar. Jag har hört att det ska finnas ett gäng musiker som nyligen har kommit till Sverige från Syrien. De vill jag träffa, säger han och tillägger:

–  Jag hoppas att människor blir nyfikna och hör av sig!