Kamferdrops deltog i eftermiddagens gengrep som strax innan det drog i gång skakades av Aftonbladet/Nöjesbladets uppgifter om att låten funnits på nätet i åtta års tid. Foto:

Kamferdrops låt redan ute på nätet

Melodifestivalen

Strax före lördagens genrep i Löfbergs arena avslöjar Aftonbladet/ Nöjesbladet att favorittippade Kamferdrops låt funnits tillgänglig på nätet i över åtta år. Bidraget riskerade att diskas bara timmar innan tävlingen, men nu ger tävlingsproducent Christer Björkman bidraget grönt ljus.

– Finns det en skuld inom laget kan det finnas läge för diskning, sa Christer Björkman till tidningen tidigare under dagen.

Enligt Nöjesbladet har låten funnits tillgänglig på nätet i minst åtta år. Artisten Jonny Fagerman har släppt låten på både My Space och Youtube under titeln ”Solen lever kvar” och bekräftar också detta för Nöjesbladet.

För att tillåtas tävla i Melodifestivalen måste låten vara outgiven. Den får inte ha tillgängliggjorts på nätet eller släppts på skiva och den får inte heller ha framförts offentligt.

Men vid 16-tiden på lördagen meddelade Christer Björkman att låten trots allt får tävla i kväll.

– Efter att ha pratat med berörda parter, låtens upphovsmän samt demosångaren Jonny Fagerman, har vi konstaterat att det inte finns något uppsåt från upphovsmännens sida att sprida verket offentligt, säger Christer Björkman till Aftonbladet.

Kamferdrops själv vill inte prata med media utan hänvisar till en senare presskonferens.

– Jag har inte hört någon annan låt. Jag har varit med och skrivit den här, det var mycket senare än då. Jag vet ingenting och vill inte prata om det. Vi får ta det här på presskonferensen senare, säger artisten till Nöjesbladet.

Regler för det insända bidraget

Exakt formulering i SVT:s regler för bidrag i Melodifestivalen 2018:

"Endast nya verk som inte tidigare gjorts tillgängliga för allmänheten – vare sig genom överföring till allmänheten, offentligt framförande eller publicering/spridning – får deltaga i tävlingen.

I kravet att verket inte får vara publicerat/spritt tidigare ligger att melodi och text inte tidigare får vara utgivna – på skiva, kassett, videoband, film, i tryckt form etc. – eller på annat sätt ha spridits till allmänheten. Kravet att verket inte tidigare får ha framförts offentligt utgör bl.a. hinder mot framförande i konsertsammanhang eller liknande. I kravet att verket inte får ha varit föremål för överföring till allmänheten ligger att verket t.ex. inte får ha utsänts eller gjorts tillgängligt för allmänheten via radio, TV, Internet eller via mobiltelefonnät. "

Läs mer om dessa ämnen

Melodifestivalen