Konstnärsparet Jockum Nordström och Karin Mamma Andersson kommer till Ebelingmuseet på lördag.

Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström till Ebelingmuseet

Torshälla

Nu på lördag kommer konstnärsparet Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström till Ebelingmuseét i Torshälla för att intervjuas i serien "Alar talar med" under Torshällas 700 årsjubileum.

Båda konstnärerna har slagit igenom på bred front, haft separatutställningar på Moderna Museet i Stockholm och dessutom rönt internationella framgångar.

Karin Mamma Andersson har bland annat gjort Nobelprisdiplom till Elfriede Jelinek, Harold Pinter, Orhan Pamuk och Doris Lessing och fått motta Carnegie Art Awards förstapris. Hon är ledamot av Konstakademin och hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Smått på skämt började hon använda tillnamnet Mamma i samband med en utställning 1992, så småningom kom det att bli ett artistnamn.

Också Jockum Nordström är ledamot av Konstakademin. Nordström har skrivit och illustrerat barnböcker och har förutom i Stockjolm haft separatutställningar i London och New York.

Torshällabon Alar Kuutman har känt och följt Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström under lång tid:

— Alltsedan de var unga konstnärer som levde "ur hand i mun". Jag har länge tänkt att det vore kul att få dem till Torshälla.

Nu blir det alltså verklighet i det projekt som Alar Kuutman driver under jubileumsåret. Arrangemanget finansieras med stöd från Jubileumsfonden Torshälla 700 år. Tre samtal återstår i Alar Kuutmans serie. Förutom paret Andersson/ Nordström på lördag den 22 april, intervjuas Anni-Frid Lyngstad och Gunnar Sandevärn i augusti och Andres Lokko och Gabriel Byström i november.

Läs mer om dessa ämnen

Konst