"De' är innehållet de' kommer an på sa han som satte sig på Ebeling-pottan" skaldade Allan Ebelings gäster den 2 mars 1941.

Kollageutgåva av Allan Ebelings gästbok

Torshälla

Den som kikar i Allan Ebelings gästbok kan lätt få för sig att halva Sveriges befolkning ätit middag hemma hos familjen Ebeling. Till Torshällas 700 årsjubileum har Föreningen Ebelingmuseets Vänner gett ut "Allan Ebelings gästbok", en kollagebok med smakprov av de spår de många gästerna satte i from av teckningar, signaturer och verser under åren 1936-1975.

"När man som jag far runt ikring

är det skönt att hamna hos fam. Ebeling.

Frugan själv är som en lilja

det märks att hon trampat livets tilja.

Allan har säkert creerat mimik

genom ständigt arbete i keramik.

Och stora barnet Marianne

Rita kan som ingen ann.

Och lilla Harriet ligger inte efter

hon får nog med tiden sköta fars geschäfter".

Så skaldade en Elov Werner efter ett besök i Torshälla 1936. Genom åren skulle han få sällskap bland anteckningarna av en lång rad andra gäster och många bekanta namn: Erik Zetterström, känd under signaturen Kar de Mumma, illustratören Birger Lundkvist och konstnären Kåge Liefwendal och Uno Stallarholm, för att nämna några. Flera hälsningar från riktigt långväga gäster finns också med i boken, som till exempel USA-släktingar på besök. Allan Ebeling föddes ju själv i Betlehem, Pennsylvania, en industristad i amerikanska stålbältet där hans emigrerade far arbetade som maskiningenjör på ståljätten Betlehem Steel. När fadern dog flyttade hans mor och de fyra sönerna tillbaka till Sverige och bosatte sig i Strängnäs.

Både 40-, 50-, 60 och 70-årsdagen firade Ebeling rejält, det framgår av gästboken och däremellan fanns många andra anledningar till glada vänners lag.

Boken är skriven av Tryggve Lundh, ordförande i Föreningen Ebelingsmuseets Vänner, medan Ove Georgenson, medarbetare på Ebelingmuseet svarat för bildhanteringen. Gästboken i original finns i vänföreningens ägo.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

EbelingmuseetKonstTorshälla 700 år
Relaterat