• "Ring mäj sän" är bara ett av många välkända uttryck från klassiska serien "Macken" med Galenskaparna och After shave.
  • Carina Wising. Foto:
1/

Konsonanter saknas men det går lika bra med selleri

Krönika

Jag brukar, halvt på skämt, hävda att jag inte förstår vad tonåringarna säger. De pratar för fort för min släpiga hjärna, de drar ihop ord och ibland undrar jag om de hoppar över konsonanterna. Jag hör i alla fall inga.

Det är irriterande för barnen att prata med någon som ser ut som en fågelholk i nyllet. Men hur lätt är jag själv att begripa? När vi är på rull en söndag och åker förbi en fallfärdig byggnad och jag muttrar "ful som stryk" slår det mig: vuxenvärlden är proppfull av uttryck och talesätt som måste vara rena grekiskan för ett barn. För att inte tala om hur svårt det måste vara för någon som precis har börjat bekanta sig med svenska språket.

Jag börjar fundera (läs googla) på "ful som stryk" och kommer med viss möda fram till att det fula med "stryk" inte handlar om hur förfärligt det är att slå någon. I stället är "stryk" i det här fallet antagligen dåtidens luffare, alltså landstrykare, som gissningsvis inte var särskilt tjusiga där de tog sig fram i sökandet efter mat och en sovplats. Med vetskap om detta känns uttrycket inte särskilt fräscht.

Jag har levt större delen av mitt liv i en tid när tv:n var lägerelden kring vilken folk samlades och skaffade gemensamma referensramar och minnen. Det sitter i. Fortfarande händer det att man står och lagar mat och utropar "men det går lika bra med selleri!" (1). Med kackig tysk brytning, dessutom. Fatta hur obegripligt det är för någon som är född på 00-talet.

Det händer att man envisas med att säga "legimitation" (2) om ämnet kommer på tal. Det händer också att man pysslar med något och säger på värmländska "chip och välkomna till Hajk" (3).

Finns det någon enda skidsemestrare i min ålder som aldrig har ropat "tyngden på dalskidan, älskling" (4)? Och om ungdomars fritidsproblem kommer på tal är det ofta någon förnumstig vuxen som härmar Johan Ulvesons gnälliga punkare: "vi har ju ingen lokaaaal" (5). För att inte tala om när man har kommit på en briljant idé som någon direkt sågar och man kan säga "tänkte inte på det" (6).

Eller när det är jul och man från det blå skrockar "ska du lukta på glöggen, pojke?" till ett barn som ser helt frågande ut. (7) Och så kommer nyårsafton där någon vuxen alltid måste komma fram till att det blir "same procedure as last year" (8)

Och så rullar det på. Vi gamlingar och ungdomarna är obegripliga på varsitt håll men möts i bästa fall någonstans på mitten i överseende och förståelse för varandras egenarter, så där som världen egentligen borde funka.

Och när vi skiljs åt kan vi alltid brista ut i ett glatt "ring mäj sän!" (9)

Dagens Youtubetips:

1) Sven Melander och Åke Cato som Werner & Werner i "Nöjesmassakern"

2) Suzanne Reuter i en sketch ur serien "Häpnadsväktarna"

3) Bengt Alsterlind i barnprogrammet "Hajk"

4) Ur "Sällskapsresan 2, Snowroller

5) Johan Ulveson i "Lorry"

6) Peter Dalle som uppfinnaren i Sundbyberg i "Lorry"

7) Tyko Jonsson i "Karl-Bertil Jonssons julafton"

8) "Grevinnan och betjänten", SVT

9) "Macken", Galenskaparna & After shave

Bäst just nu

Queen inleder Oscarsgalan natten till måndag. Dessutom framför Lady Gaga och Bradley Cooper dunderhiten "Shallow" från "A star is born". Inte sämsta artistvalet, direkt.

Läs också

( 10 st )

Läs mer om dessa ämnen

KrönikaKultur/Nöje
Relaterat