• Abstrakt måleri där färgerna spelar huvudrollen är det som Ingrid Liljenberg mest ägnar sig åt. Konstnären är även verksam som pedagog vid Strängnäs kulturskola. Foto:
  • Ingrid Liljenberg jobbar med kompositioner i färg. Foto:
  • Ingrid Liljenberg arbetar även i keramik. Foto:
  • Ingrid Liljenberg i sin nya ateljé i Keramikens hus. Foto:
  • Ingrid Liljenberg har flyttat sin verksamhet från Konstfabriken till keramikens hus i Strängnäs. Foto:
1/

Konst tar plats i Keramikens hus

Konst
annons

Keramikens hus i Strängnäs har fått en ny invånare. Konstnären Ingrid Liljenberg har flyttat in i en av husets ateljéer. Nu visar hon sina arbeten i galleriet.

Keramikens hus har i många år varit en samlingspunkt i Strängnäs. Här har man kunnat se konstutställningar, shoppa keramiskt konsthanverk, fika, äta och lyssna på levande musik. Sedan makarna Per och Marika Hammarström-Granström sålt fastigheten och beslutat sig för att flytta till Gotland har delar av verksamheten hamnat i ett övergångskede. Restaurangen LÓasis kör på med musikkvällar och nu har även utställningsverksamheten kommit i gång, när lokala konstprofilen Ingrid Liljenberg bytt sin ateljé i Konstfabriken mot nya arbetslokaler i Keramikens hus.

Flytten från Konstfabriken i Sundbypark handlade om att samla ihop sina olika verksamheter till Strängäs mer centrala delar.

— Jag bor i centrum och jobbar som lärare på Kulturskolan som ligger i centrum. Dessutom är det fina lokaler här och roligt att ha något eget, även om jag kan sakna kollegor vid fikabordet, säger hon.

På frågan om det kommer fler kolleger till Keramikens hus framöver, svarar Ingrid Liljenberg att inget - så vitt hon vet - är klart.

— Restaurangen har många musikevenemang, och de nya ägarna har ju inte sagt att de eftersträvar förändring utan att verksamheten ska fortleva i samma anda, säger hon.

Om hon får önska så vill hon förstås se ännu mer skapande verksamhet och kreativa processer i huset och därmed också locka fler besökare.

Själv har hon i regel dörren öppen till sin ateljé för dem som vill titta närmare på hennes arbetsprocess.

— Jag stänger dörren om jag behöver ro och koncentrera mig, då får man knacka först, säger Ingrid Liljenberg som också håller husets ateljé öppen varje eftermiddag, onsdag till lördag fram till den 31 augusti.

Då visar hon sin egen utställning: "Ingrid Liljenberg - måleri", som är en fortsättning på hennes abstrakta bildskapande, där själva processen är det viktigaste.

— Man kastar sig ut och försöker "rädda hem bilden", säger Ingrid Liljenberg.

Det sprakar av färg i galleriet i keramikens hus, där en av väggarna domineras av en stor duk i akryl, och en annan är fylld av mindre bilder i akvarell och oljepastell. Dessutom visar hon några keramiska objekt och ytterligare målningar i akryl.

— Det här rummet tillåter mig att variera mellan olika format, säger Ingrid Liljenberg.

— Mitt måleri handlar om färg och komposition, om relationen mellan olika färgytor, säger konstnären och visar en målning med mycket inslag av rosa som hon är särskilt nöjd med.

— Akryl är det som är roligast att jobba med, kanske mest för att jag då når dit jag vill, skrattar Ingrid Liljenberg.

— Allt här har samma tema, ett tema som jag inte har något namn på... men det handlar om rytm, säger Ingrid Liljenberg, som tycker att det är roligt att berätta om sin konst och gärna visar den för besökare.

Keramikens hus

Före detta skol- och biblioteksbyggnad intill Ugglans park i centrala Strängnäs

Blev Keramikens hus när keramikern Per Hammarström i många år drev galleri, butik och hade sin ateljé i huset, som även rymmer café-restaurangen LÓasis.

I fjol såldes fastigheten till Axling och Beskow AB som har sagt att man vill driva en liknande verksamhet. Nu har konstnären Ingrid Liljenberg flyttat in i huset med sin ateljé- och utställningsverksamhet.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

SträngnäsKonstKultur/Nöje
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka