• Marie Svensson, ordförande i Eskilstunas kultur och fritidsnämnd, längst till höger i bild, invigde Folk och Kultur tillsammans med Monica Johansson, ordförande i region Sörmland och Gun Öjebrandt från regional musik i Sverige. Foto:
  • Tunatapeten, ett broderat samarbete mellan Borlänge och Eskilstuna. Foto:
1/

Kulturpolitikerna hamnade genast i hetluften

Kultur Nöje

Folk och Kultur hann inte mer än börja innan politikerna i riksdagens kulturutskott hamnade i heta stolen. Hur ska kulturen nå ut och hur ska den finansieras? Och hur ska kulturskolorna klara sig utan de infrusna 100 miljonerna?

I tur och ordning placerade debattens moderator Nedjma Chaouche ledamöterna i hetluften. Förste man till rakning, kristdemokraten Roland Utbult, fick snudd på den rutinerade Chaouche att tappa fattningen när han utan förvarning inledde med att sjunga Cornelis Vreeswijks "Telegram från en bombad by", två verser, innan han svarade att den budget hans parti röstat igenom tillsammans med moderater och sverigedemokrater visserligen prutade bort de extra pengarna till kulturskolorna, men i övrigt satsade stort på kommunerna.

–Och det är deras ansvar att se till att kulturskolan fungerar.

Centerns Per Lodenius såg fram emot att få träffa nyutnämnda kulturminister Amanda Lind och hoppades på en bättre dialog än den utskottet haft med hennes företrädare Alice Bah Kunke. Som den enskilt viktigaste frågan framåt betonade han oberoende för public service.

Också moderaternas Lotta Finstorp, ny i utskottet, tyckte kommunerna bör anförtros utvecklingen av kulturskolorna och framhöll public service som en viktig faktor för att hålla de fem minoritetsspråken levande. Angelika Bengtsson, SD, med en bakgrund som dansare, var inte nöjd med kultursamverksansmodell som hon anser är alltför diffus, medan utskottets ordförande, Christer Nylander, liberalerna, ville se en anpassning av socialförsäkringssystemet som underlättar för kulturarbetare. Också vänsterpartisten Vasiliki Tsouplaki efterlyste större trygghet i form av fasta anställningar, medan miljöpartisten Anna Sibinska var starkt oroad över att public service ifrågasätts i av krafter i flera länder i Europa.

Socialdemokraten Lawen Redar fick sista ordet och frågan om varför kulturministerposten gått till miljöpartiet. Något rakt svar hade hon inte men "jag är jätteglad över att dt finns ett så stort engagemang för socialdemokratisk kulturpolitik".

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Folk och KulturKultur NöjeKulturpolitik
Relaterat