Lars Olof Loeld har varit verksam som konstnär i mer än 60 år och har ett imponerande cv. Han har haft separatutställningar på flera av Sveriges största konsmuseer och konsthallar och även internationella framgångar med utställningar i bland annat Paris och på Venedigbiennalen. Han har också varit professor vid Konsthögskolan i Stockholm. 

Lars Olof Loelds konstnärskap är inspirerat av alkemins formler och talmystik. Han är känd för sina genomarbetade utställningar och installationer där allt är uträknat och följer ett särskilt system. Till exempel ska alla mått vara delbara med sju. 

Många känner igen hans stora målningar med en svagt rosa fond och enkla geometriska former i grått och ultramarin. Bilderna av stiliserade soldedgångar återkommer i hans konstnärskap liksom enkla träskulpturer "lyckobringerskor" inspirerade av egyptiska skulpturer. 

Artikelbild

| Interiör från Lars Olof Loelds ateljé inför den kommande utställningen "Som av en händelse".

Det kan låta krångligt, men Lars Olof Loeld gestaltar känslor och minnen av känslor - renodlade till de enklaste former.

Konstnären har nyss fyllt 90 år, men är fortfarande aktiv. I samband med födelsedagen visar Lars Olof Loeld utställningen "Som av en händelse" som bygger vidare på utställningen "Vid stranden av solnedgången uppmärksammas tystnaden" som han skapade till Norrköpings Konstmuseum år 2017. Nu har han kompletterat installationen med bland annat två större målningar.

På lördag den 25 januari är det vernissage i Galleri Väst på Konstakademien i Stockholm. Utställningen pågår till 1 mars.