• Chjrister Lindarw som Caroline af Ugglas.
  • Christer Lindarw är styr showen "This is it" som en välservad Ferrari, när det behövs växlar han upp eller ner. Humor, hyllningar och satir mixas i ett högt tempo med mer avskalade, jordnära nummer.
  • Makalösa kostymer spelar en viktig roll i "This is it" med After Dark.
1/

Makalös Lindarw i show med drag

Recension

Tolv minuter över sju på torsdagskvällen inträffar ett jordskalv i Eskilstunatrakten. Det är av magnituden 1, 28 på Richterskalan och skapar kanske mer förvåning än förödelse. Samtidigt, på en trottoar till Kungsgatan i centrala Stockholm, orsakar en man från Eskilstuna betydligt större uppståndelse. Kamerablixtarna som studsar över kändiskavalkaden på röda mattan syns på långt håll och molnet av parfym och hårsprej har en radie på säkert femtio meter. Platsen är Oscarsteatern och det är dags för galapremiär i Stockholm för Christer Lindarws och hans After Darks avskedsshow "This is it".

Föreställningen har redan gjort succé på Rondo i Göteborg och på en turné runt om i Sverige. Nu är det dags för huvudstaden att få se After Dark, som summerar sina drygt 40 år som Sveriges främsta dragshow-grupp.

När ridån går upp inne på teatern en stund senare är det i ett storslaget ensemblenummer där strutsplymer vajar och paljetter bländar publiken. 2016 års Melodifestivalbidrag "Kom ut som en stjärna" är en klockren inledning. Stjärnan själv, Christer Lindarw, står i centrum. Han styr föreställningen som en välservad Ferrari och växlar upp och ner i exakt rätt ögonblick. Ena minuten är han en diva på höga klackar, i nästa är han en jordnära snubbe som med lika delar allvar och självdistans berättar historien om After Dark, om vänskapen och samarbetet med Lasse Flinckman, om sin uppväxt i Eskilstuna och om drömmarna att bli kläddesigner.

Det är drygt 40 år som ska summeras. Publiken får möta några av de numera ikoniska gestaltningarna av personer som drottning Silvia, Liza Minelli, Diana Ross från början av karriären och lagom elaka parodier på svenska schlagerdivor som Carola Häggkvist, Malena Ernman och Shirley Clamp. På så sätt blir föreställningen inte bara en minneskavalkad för dem som följt After Dark genom decennierna utan även en spegling av hur underhållningsbranschen sett ut.

Mitt bland alla hyllningar till diskostjärnor och parodier på kändisar och sig själva bjuder After Dark på några tyngre nummer. Ett riktigt vasst och roligt om homofobi inom herrfotbollen och ett mycket gripande där Christer Lindarw minns 1980-talets aidsepidemi och alla vänner och arbetskamrater som föll offer för den.

Men när man lämnar Oscarsteatern är det med lätt sinne och ett rejält leende på läpparna. Vi har förstås fått se exempel på makalösa kostymer, maffiga sminkningar, ursnygga peruker, magar med sexpack och otroligt snabba klädbyten. Vi har fått skratta och njuta av Christer Lindarws fenomenala skicklighet i att mima till musik. Mest av allt har vi fått en insikt i hur After Dark genom att leverera smart och bra underhållning har brutit ny mark och verkligen förändrat folks attityder.

After Dark - This is it

Christer Lindarw

Övriga medverkande: Conny Bäckström, Gustav Lagerträd, Michel Franco, Dennis Bröchnerm, Robin Werner, Robert Larsson, Nils-Albert Eriksson, John Ljunggren, Nikola Stankovic, Niklas Löjdmark Chressman, Sandro Skagerberg, Erwin Semler och Niklas Arleryd.

Oscarsteatern, Stockholm

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaKultur/Nöjenöje teater
Relaterat

Mest delat denna vecka