• Allt är till salu men måste stå kvar när keramikmässan hålls på Ebelingmuseet. Foto:
  • Foto:
1/

Mässa för keramiken i Torshälla

Torshälla
annons

På lördag är det dags för keramikmässa på Ebelingmuseet i Torshälla. Mer än 300 föremål ställs ut - och är också till salu.

— Men man får vänta med att ta hem sin keramik tills utställningen avslutas, säger Björn Holm som är ordförande i föreningen Geflekeramikens vänner som arrangerar i samarbete med Ebelingmuseet.

Svensk keramik från 1900-talet visas. Vaser, serviser, uppläggningsfat och figuriner tillverkade av bland andra Gefle keramikfabrik, Bo Fajans, Uppsala-Ekeby, Gustavsberg och Rörstrand.

Den svenska keramikindustrin försvann nästan helt och hållet under 1970-talet, men Geflekeramikens vänner försöker, förutom att samla keramik, också sprida kunskap om både tillverkningen och de konstnärer som var verksamma under porslins- och keramiktillverkningens blomstring.

Allan Ebeling var en av de många konstnärer som anlitades i industrin och på utställningen kommer bland annat en blomsterlåda med hans signum att visas.

Björn Holm passar på att förtydliga att under samlingsbegreppet keramik ryms både fajans, flintgods och porslin.

— Flera av de stora tillverkarna, bland annat Uppsala Ekeby, Gävle och Bo Fajans ägnade sig aldrig åt porslin som är ett mycket speciellt, genomskinligt material.

Utställningen avslutas den 17 september.

Läs mer om dessa ämnen

TorshällaKonst
annons

Mest delat denna vecka