• Konkurrens i Stark-lägret mellan Jon Snow och Sansa Stark i första avsnittet i säsong 7. Foto:
  • Daenarys Targaryen kommer till fastlandet. Foto:
  • Vildingen Thormund får ett uppdrag. Foto:
1/

Mörk och mäktig upptakt i de sju kungarikena

Recension
annons

Ett par nya miljöer introduceras, några perifera karaktärer fördjupas litergrann och ett par nya ansikten dyker upp. Men mest av allt formerar sig de olika lägren inför slutstriden som ska komma.

Tv-sommaren är räddad - första avsnittet i sjunde säsongen av Game of Thrones som hade världspremiär på måndagen ger definitivt mersmak.

Inledningen är magnifik, med en fest som slutar i ond bråd död i bästa Game of Thrones-stil. Sedan rullar det på. Långsamt, redovisande och detaljerat redogörs för vart de olika lägren står. Nattens väktare på muren får en ny Stark-ättling som gäst, Jon Snow och Sansa Stark konkurrerar om makten på Winterfell, Cersei och Jaime Lannister sörjer sina barn i Kings Landing, Samwell Tarly kämpar på i Citadellet och Daenarys Targaryen och hennes entourage med Tyrion Lannister i spetsen, landstiger i Dragon Stone, redo att börja slåss om makten i Westeros.

Tittarna får också se hur Sandor Clegane (The Hound) har det, och får en glimt av Ser Jorah of Mormont.

Sedan de mest ondskefulla karaktärerna, Joffrey Lannister och Ramsay Bolton, försvunnit ur serien, tycks den nu barnlösa och oförsonliga Cersei Lannister stå på tur att axla rollen som seriens värsting. Men hon lär få konkurrens av Sansa Stark och den nya maktspelaren, Euron Greyjoy som kommer till Cersei med ett förslag.

Roligast i första avsnittet är dock den kräsmagade Samwell Tarlys vedermödor i Citadellet. Aldrig har man väl sett en så målande beskrivning av livet utan vattenklosett i fiktionen?

Näst roligast är att hålla koll på i vilken skepnad världsartisten Ed Sheeran ska dyka upp. För det gör han.

Game of Thrones

Säsong 7 avsnitt 1

Medverkande: Emilia Clarke Kit Harington, Sophie Turner, Peter Dinklage, Nikolaj Coster-Waldau, Maisie Williams, Aidan Gillen, Lena Headey

Skapare: David Benioff D.B. Weiss baserat på George RR Martins fantasyromaner.

Visas på HBO Nordic.

Betyg 4

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Kultur/NöjeTv
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka