Rörda föräldrar som gråter floder, maffiga Luciakonserter och spektakulära möten mellan elever och etablerade artister - genom åren har Katrineholms musikklasser bjudit sin publik på härliga upplevelser. Men mest har antagligen eleverna själva fått ut av att gå musikklass.

Allt började i slutet av 1990-talet när Hasse Thörnberg, musiklärare vid Tallåsskolan, fick en fråga av sin dåvarande chef om vad han ville göra.

– Då sa jag att jag ville starta musikklasser.

Artikelbild

| Atle Sund, Paulina Lind och Nhi Truong går alla i musikklass årskurs nio i Katrineholm. Tillsammans med sina musiklärare Marie Axelsson och Hans Thörnberg ser de fram emot att fira 20-årsjubileum.

Ytterligare musiklärare knöts till musikklasserna som startades 1999. Nu, 20 läsår senare, har ungefär tusen elever gått profilen. 

– En del har fortsatt som musiker eller med dans och teater, men den största delen har fått tre hyggliga år genom högstadiet då de har kunnat hålla på med det de tycker är kul, säger Hasse Thörnberg. 

Katrineholms musikklasser är inte någon "broilerfabrik" som ska utbilda solister, utan ge en grund i musik.

– Men det ger möjlighet att fortsätta studera musik, säger Marie Axelsson, som varit lärare i musikklasserna sedan 2005.

Artikelbild

| Atle Sund, Paulina Lind, Marie Axelsson, Hasse Thörnberg och Nhi Truong väntar på ett nytt datum för jubileumskonserten med Katrineholms musikklasser.

– Vi har mer musik än de andra. Fem pass i veckan, berättar Atle Sund, som går musikklass i nian på Södra skolan. 

– Framför allt har vi körsång, det har inte de andra, säger Paulina Lind, som också går i nian.

Körsång varvas med ensemble, det kan vara allt från vokalgrupper till rockband eller dans, berättar Paulina Lind.

För att erbjuda bredd i undervisningen samarbetar musikklasserna med föreningen Dud och kulturskolan i Katrineholm. 

Konserter har hela tiden varit en väsentlig del av verksamheten, med Luciatablåer i jätteformat och avslutningskonserter för niorna tillsammans med en etablerad artist som två höjdpunkter varje år. 

– Det är jättekul, säger Paulina Lind. 

Genom åren har vissa saker förändrats, bland annat har man slutat med antagningsprov. Men grunden är densamma, och intresset för att gå musikklass är alltjämt stort. Till i höst väntas drygt 50 elever gå profilen. 

Att musikklasserna fyller 20 ska firas med en konsert. Mer än 400 forna elever och tidigare lärare och skolchefer har anmält sig för att delta i en jättekonsert i Duveholmshallen. Nu skjuts konserten på framtiden. 

– Vi håller på att försöka hitta en hy helg i Duveholmshallen i höst som passar i höst, annars får vi skjuta på det till nästa år. Att det blir av - det har vi bestämt och de biljetter vi har sålt, de kommer att gälla då, säger Hasse Thörnberg.