Nog har hon varit här tidigare, men det är första gången hon ställer ut i staden där hon växte upp. På lördag har "Vad min blick gjorde med fåglarna" vernissage på Ebelingmuseet.

Hennes verk vill få oss att fundera över vår plats i världen, hur vi ser på vår egen roll i förhållande till bilden av det vidsträckta skogslandskapet och den idylliska insjön som projiceras på utställningens dukar. 

– Vår svenska identitet, ja hela Nordens, är kopplad till naturen, men vi har varit extremt effektiva med utnyttja och trasa sönder det vi egentligen är helt beroende av, säger My Lindh.

Artikelbild

| Konstnären My Lindh vill få oss att reflektera över människans plats i världen. Hon finns på plats under lördagens vernissage.

På väggen intill en grupp skulpturer av fåglar sitter texten "här inne verkade allt som vanligt".

– Fåglarna har deformerats till svarta klumpar av människans förstörande blick. Trots att vi vet att 2020 är ett ödesår om vi ska vända utvecklingen inbillar vi oss att allt är som vanligt - för på ytan ser det mesta ut som vanligt.

My Lindh säger att hon varit drabbad av en ganska rejäl klimatångest som hon lyckats dämpa genom att engagera sig och försöka leva så klimatsmart som möjligt.

Hon  har deltagit i en lång rad grupputställningar, ställt ut separat tiotalet gånger och gjort offentlig konst till kommuner som Uppsala, Stockholm och Linköping. Just nu arbetar hon med ett projekt till Radiotorget i Göteborg. Hon leder också  kurser på Konstfack, där hon fått sin grundutbildning, och finns representerad hos bland annat Statens konstråd och Västerås. Utställningen pågår till den 5 april.